Kemi

puffer opløsninger

16. marts 2010 af Muddiboy (Slettet)

Hej jeg sidder med denne opgave og har lidt svært ved at komme igang.

Jeg håber at i kan hjælpe. I det mindste med første opgave, så jeg kan komme i gang med opgaven.

Anvendelse af pufferopløsninger har stor praktisk betydning. I den analytiske kemi
benytter man ofte puffersystemet acetat/eddikesyre.
KA (HAc) = 1,74·10-5.
a) Hvor mange gram natriumacetat, CH3COONa, skal der sættes til 1,00 liter 0,210
molær saltsyre for at opnå en puffer med pH = 4,30?
b) Til den under a) fremstillede pufferopløsning sættes 1,2 gram natriumhydroxid.
Hvad bliver pH nu?
c) Hvor mange gram natriumhydroxid skal der sættes til den under a) fremstillede
pufferopløsning for at opnå pH = 5,20.

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2010 af mathon

forarbejde:
                               pKs = -log(1,74·10-5) = 4,76         

                               pH = pKs + log(nb/ns)
           hvoraf
                               nb/ns = 10pH-pKs

a)                           
                               nb/ns = 104,30-4,76 = 0,346737


     n(HCl) = (1 L)·(0,210 mol/L) =  0,21 mol       
der ækvivaleres af
                              0,21 mol CH3COONa, som omdannes til 0,21 mol CH3COOH

heraf haves
                              nb/ns = 0,346737
 
                              (nb+ns)/ns = 1,346737

                              (nb+ns) = 1,346737·ns = 1,346737·(0,21 mol) = 0,282815 mol
  
stammende fra tilsat CH3COONa

der skal således tilsættes m = n·M = (0,282815 mol)·(82,04 g/mol) = 23,2021 g CH3COONa
for at opnå en CH3COO-/CH3COOH-puffer med pH = 4,30
 

      


 


            


Skriv et svar til: puffer opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.