Kemi

syrer i vin

17. marts 2010 af lisabella (Slettet)

Hej

Vin fremstilles ved gæring af druemost. Både druemosten og den færdige vin indeholder mange forskellige stoffer, heriblandt carboxylsyrer (vinsyre m.fl.), saccharider og garvesyrer. Herudover indeholder vinen ethanol, som er dannet ved gæring af druemostens sukkerindhold (glucose og fruc-tose). Denne gæring kaldes den alkoholiske gæring og forløber efter reaktionsskemaet:
C6H12O6(aq) ? 2 C2H5OH(aq) + 2 CO2(g)
En druemost har et sukkerindhold på 175 g/L.


a)Beregn massen af den ethanol, der maksimalt kan dannes ved gæring af 1 liter druemost.

på forhånd tak:


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2010 af JKaram (Slettet)

Find først ud af stofmængdekoncentrationen i en liter, og kan du se hvor meget ethanol der bliver dannet på forholdet af reaktionskoefficienterne. Når du har dette tal kan du ud fra ethanols molare masse bestemme vægten af den maksimalt dannede ethanol.

Karam


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2010 af mathon

                                                      C6H12O6 (aq)   →   2 C2H5OH (aq)  +  2 CO2 (g)
ækvivalente mængder i mol:                  1                             2                      2
ækvivalente mængder i g:                  180,16               2·46,07=92,14
aktuelle mængder i g:                         175                             x

 

teoretisk maksima af C2H5OH ud fra 1 liter druemost:   x = (92,14 g)·(175/180,16) = 89,501 g
 


Skriv et svar til: syrer i vin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.