Matematik

forskrift for linær funktion

18. marts 2010 af helpless (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej :)

har virkelig et lille problem her da jeg ikke rigtig aner hvordan man finder en forskrift for en linær funktion..

A(-2,1) og B(2,-2) er mine punkter jeg skal finde forskriften ud fra ..

hvis det kan lade sig gøre må det meget gerne skæres ud i pap.. er virkelig det modsatte af matematisk anlagt :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:topunktsformlen.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2010 af MN-P (Slettet)

y=ax+b er standardfunktionen for en ret linie.

Du kender to punkter på linien. Disses koordinater indsættes

A(-2,1)   ⇒    1=a.(-2)+b

B(2,-2)   ⇒    -2=a*2+b

b isoleres i ligning 1

b=2a+1    og indsættes i ligning 2

-2=2a+2a+1

-3=4a

a=-3/4

a indsættes i b=2a+1

b=2*(-3/4)+1

b=-3/2+2/2

b=-1/2

y=-3/4 x -1/2


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Hej igen! :)

En lineær funktion går på formen f(x)=ax+b. Du bestemmer henholdsvis a og b ved hjælp af følgende formler:

a= y2-y1/x2-x1

b= y1 - ax1

Lad os se på, hvilke punkter vi kender: vi kender punkterne A og B, det vil sige A(-2,1) og B(2,-2). Vi ved altså, at:

x1 = -2 og y1= 1

x2=  2 og y2= -2

Indsæt nu disse værdier i formlerne:

a = (-2-1)/(2-(-2)) = -3/4 = -0,75

Tallet a er altså lig med -0,75.

b = 1 - (-0,75) · (-2) = -5

Tallet b er altså lig med -5.

Indsættes de respektive værdier nu i forskriften for den lineære funktion, fås:

f(x) = ax+b =

f(x) = -0,75x-5


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2010 af mathon

                   y = a·x + b

      a = (y2-y1)/(x2-x1) = (-2-1)/(2-(-2)) = -3/4

                   y = -(3/4)·x + b

                   beregn selv b


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2010 af mathon

hvor #2 ender
med den rigtige ligning


Svar #6
18. marts 2010 af helpless (Slettet)

tusind tak for svarene :) det var en  meget stor hjælp !!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Nej, Gud, undskyld, det er mig. Det er -0,5. Jeg håber, du fandt ud af det. :-)

#5 Bevares, tastefejl.


Skriv et svar til: forskrift for linær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.