Fysik

Tværsnitsareal / Flow speed

21. marts 2010 af Lucretia (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hjælp til opgave i biofysik! Jeg har regnet enhederne om, men det var også det eneste, jeg kunne finde ud af, så jeg håber der er en der kan kaste lidt lys over det og give en hjælpende hånd til hvordan man løser nedenstående problem :)

Tværsnitsarealet A0 af aorta på en person i hvile er normalt 3 cm2, og hastigheden v0 af det blod, der strømmer igennem den, er 30 cm/s. En typisk kapillær (med diameter ca. 6 µm) har en flow hastighed [flow speed] v på 0,05 cm/s.

Hvor mange kapillærer har sådan en person?

A0 = 0,3 * 10-3 m2

v0 = 0,03 m/s

dkapillær = 0,6 * 10-5 m ( r = 0,3 * 10-5 m)

v = 0,05 * 10-3 m/s


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2010 af Civilingeniøren (Slettet)

Hej Lucretia

Uden at kende spor til aorta og kapillærer, så vil jeg gætte på, at volumenflowet gennem de to skal være ens, dvs.

A_0 * v_0 = n * d_kapillær^2 * pi/4 * v

hvor n er antallet af kapillærer.

Gi'r det mening?

/JW ;-)
 


Svar #2
21. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Ja, det gør det, mange tak!

I bogen har de bare valgt at kalde det, flow rate: Q = Av

men umiddelbart kan jeg ikke helt se argumentation for hvorfor de to Q skal være ens?


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det antages, at alt det blod, der pumpes gennem aorta ender ude i de mange små kapillærer. Med mindre der er et åbent sår et sted, må man antage, at der er tale om et lukket kredsløb, så den mængde blod, der i et givet tidsrum strømmer gennem aorta, må være lig med den mængde blod, der i samme tidsrum strømmer gennem de mange kapillærer tilsammen. Så der må gælde

A0 v0 = n π(dkapillær /2)2 v

som også angivet i #1.

Med dine tal i eksemplet, får jeg

n = 6,37•1011

Din værdi for v skal være

v = 0,05 cm/s = 0,05•10-2 m/s


Svar #4
22. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Mange tak for hjælpen begge to! :) Men jeg bliver ved med at få n = 6,37*109 ???

Havde lavet en tastefejl ovenover, tak fordi du gjorde mig opmærksom på det Andersen, men selv efter det får jeg ikke det samme resultat som dig :s


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg tastede mine tal ind igen, og nu får jeg dit resultat, 6,37•109 . Jeg må have været lidt for optismistisk med 10-potenserne.


Svar #6
22. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Ah okay... mange tak! :]


Skriv et svar til: Tværsnitsareal / Flow speed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.