Matematik

Bestem ligningen for en tangent

23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

f (x) = 2x^2 +3x -5
Bestem ligningen for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1)).

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2010 af JKaram (Slettet)

1) Differentier funktionen.

2) Indsæt punktet x-koordinat.

3) Udregn f(1)

4) Brug etpunktsformlen /formlen for tangentligninger.

Karam


Svar #2
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Når jeg har  har differentieret funktionen, kan det så passe at den giver:

2(2x^1)+3(x)               ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2010 af JKaram (Slettet)

Ja. Dog forstår jeg ikke dine paranteser og x^1=x.

Karam


Svar #4
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Jeg mener bare

2*2x+3*x

men vil det så sige at

A=2

B=3

c=0?

og så skal jeg finde deskriminaten for at finde x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2010 af Crowndeer (Slettet)

Når du differentierer funktionen får du rigtignok 2*2x men 3x bliver til 3. Altså får du differentialfunktionen f'(x) = 4x+3.

For at finde tangenten skal du udfylde tangentens ligning: y= f'(x0)(x-x0)+f(x0)

Du er derfor nødt til at finde f(x0) - det er jo bare at sætte 1 ind på x's plads i f(x), da x0=1.

Derefter finder du f'(x0)

Til sidst udfylder du formeludtrykket ovenfor, og hvis du vil, kan du reducere :-) Husk, at x0 er et tal mens x er variabel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2010 af mathon

           f '(x) = 4x + 3

           f '(1) = 4·1 + 3 = 7

           f(1) = 2·12 + 3·1 - 5 = 2 + 3 - 5 = 0

som indsættes
i
           y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

           y = 7(x-1) + 0


Svar #7
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

jeg forstår godt at det er = 4x+3 nu :)

dvs at når jeg har sat det ind i tangentensligning bliver det:

f'(x0)(x-x0)+f(x0)

f(1)(x-1)+f(1) ?

hvordan finder jeg så f´(x0)?


Svar #8
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Men er -5 ikke væk, da det er en konstant,? Resten giver utrolig meget mening.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2010 af Crowndeer (Slettet)

Den finder du ved at sætte 1 ind i ligningen for f'(x). Altså: f'(1) = 4*1+3 = 7

Du skal udregne værdierne i tangentligningen, ligesom Mathon har gjort det :-)

- Og jo, når du differentierer konstanter, så forsvinder de!


Svar #10
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Jeg har fattet alt nu, dog lige bortset fra hvorfor -5 ikke forsvinder.

Men ellers virkelig virkelig mange tak =)


Svar #11
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

okay jeg er ikke helt sikker på at jeg er med her,

f(1) = 2·1^2 + 3·1 - 5 = 2 + 3 - 5 = 0

- hvad er det , der bliver regnet ud der?


Svar #12
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Jeg har tabt den helt, efter at jeg fik f(x0)= 7

så ved jeg ikke hvad jeg skal


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. marts 2010 af Crowndeer (Slettet)

Vær opmærksom på om det er f(x) eller f '(x) du taler om! Du blander det vist sammen..

Funktionen f(x) er som du selv skriver: f(x) = 2x2 +3x -5

Punktet, du skal finde tangenten i, er (1,f(1)). For at finde f(1) sætter du 1 ind i stedet for x i ovenstående udtryk:

f(1) = 2*12 + 3*1 -5 = 0

Punktet er altså (1,0)

For at løse opgaven skal du finde alle elementerne i tangentens ligning: y=f '(x0)(x-x0)+f(x0). Husk på, at x0 =1 jf. punktet (1,0). Du har udregnet f(x0)=0 (ovenstående udregning), så nu mangler du bare f '(x0).

For at komme videre skal du finde f '(x). Det gør du ved at differentiere f(x). Dermed får du f '(x)= 4x+3.

For at finde f '(x0) sætter du 1 ind på x's plads i f '(x). Dermed får du f '(1)=4*1 + 3 = 7

Nu er du klar til at sætte tal ind i tangentens ligning:

y=f '(x0)(x-x0)+f(x0) = 7(x-1)+0 = 7x-7

Tangentens ligning er derfor y = 7x - 7


Svar #14
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Hvordan er det sidste 7 tal kommet ind i billedet?


Svar #15
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

hvorfor bliver det ikke

y= 7x-1?


Svar #16
23. marts 2010 af archenemy (Slettet)

Nåhh, ej jeg holder kæft nu. Tak for hjælpen, fatter det godt :D


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. marts 2010 af Crowndeer (Slettet)

Godt du forstod det! :-)


Skriv et svar til: Bestem ligningen for en tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.