Fysik

C- og A-dur

25. marts 2010 af andre16 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Udregn frekvenserne i en moderne A-dur skala, idet en durskala består af to heltonetrin, et halvtonetrin, tre heltonetrin og et halvtonetrin. Et heltonetrin svarer til to halvtonetrin.


På et klaver er der et heltonetrin mellem to hvide tangenter, der har en sort imellem sig, men et halvtonetrin, hvis der ingen sort er imellem.


Udregn også frekvenser for en C-durskala.

Lidt hjælp tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Denne opgave er i forlængelse af opgaven i en tidligere tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=824499

hvor vi fandt forholdet mellem frekvenserne for to toner der er adskilt en halvtone til

f = 21/12

Lad A være frekvensen af A-tonen (traditionelt sættes denne til kammertonen, 440 Hz). A-dur skalaen ser da således ud:

A:          A      = 440 Hz            (A)
A+1:     A•f2  = 493,88 Hz      (H)
A+2:     A•f= 554,37 Hz      (Cis)
A+2¹/² : A•f = 587,33 Hz      (D)
A+3¹/²: A•f7   = 659,25 Hz      (E)
A+4¹/²: A•f9   = 739,99 Hz      (Fis)
A+5¹/²: A•f11 = 830,61 Hz      (Gis)
A+6:    A•f12 = 880 Hz            (A)

C-dur skalaen skal starte på C-tonen, der er 3 halvtoner over A

C:       A•f3 = 523,25 Hz
D:       A•f5 = 587,33 Hz
E:       A•f7 = 659,26 Hz
F:       A•f8 = 698,46 Hz
G:      A•f10 = 783,99 Hz
A:       A•f12 = 880,00 Hz
H:      A•f14 = 987,77 Hz
C:      A•f15 = 1046,50 Hz


Skriv et svar til: C- og A-dur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.