Matematik

Opstilling af differentialligning

25. marts 2010 af Alt01 (Slettet)

Hej

Jeg har en tank med 500 liter vand, og i vandet er opløst 25 kg salt.

Der løber vand ind i tanken der indeholder 20g salt pr liter. Indstrømningshastigheden er 2 liter pr minut. Desuden er der en udstrømning på 2 liter pr minut.

Jeg skal så opstille en differentialligning der beskriver mængden af salt i tanken som funktion af tiden.

Jeg har et bud, men jeg tror ikke det er rigtigt:

y´ =  0,004-0,004y

Hvor y er mængden af salt i tanken

Kunne godt bruge lidt hjælp

på forhånd tak


Svar #1
25. marts 2010 af Alt01 (Slettet)

Ingen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at udstrømningshastigheden er den samme som indstrømningshastigheden, så mængden af vand i tanken er konstant i tiden. Startkoncentrationen er

k(0) = 25kg/500liter = 50 g/liter

I et lille tidsrum Δt = 1 min omkring tiden t bliver 2 liter med koncentrationen k(t) = y(t)/500liter erstattet af vand med koncentrationen k1 = 20g/liter. Ændringen i mængden af salt er derfor

dy/dt = 2liter•(-k(t)+k1)/Δt = 100g/min - 2/500 y(t)/min =100g/min - 0,004 y(t)/min , y(0) = 25000


Svar #3
25. marts 2010 af Alt01 (Slettet)

Der er blevet sagt at jeg ikke skal bruge koncentrationen til noget. Kun mængden af salt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er vel op til dig selv, hvordan du nu vil stille det op. Koncentrationen fortæller dig, hvor salt det vand er, der kommer ind, i forhold til det vand, vi starter med.


Svar #5
26. marts 2010 af Alt01 (Slettet)

Nej det er ikke op til mig selv. For y skal være mængden af salt i vandet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Og det er det jo også i mit indlæg i #2. Koncentrationen kaldte jeg k.


Svar #7
26. marts 2010 af Alt01 (Slettet)

Mængden af salt. Ikke koncentrationen. Mængden = vægten af det salt der er i tanken.

Jeg har droppet at lave den. Afleverer en halvtom rapport og så må min lærer lære mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, og det er det, jeg har kaldt y(t) i mit indlæg i #2. Jeg indførte også koncentrationen, fordi jeg fandt den bekvem at bruge. Men mit y(t) er det samme som dit y(t), nemlig vægten af alt det salt, der er i tanken. Prøv at læse mit indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

dm/dt = -5 gr/(ltr*min) <=> dm = -5dt <=> m = -5t + C, m(0) = 500 <=> C = 500 <=> m(t) = -5t + 500 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - hvad er m(t) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Der løber 5 gr/liter og pr. minut ud af tanken, min pointe er, at det hele er udskiftet i løbet af en time, hvorefter koncentrationen er 20 gram salt pr. liter


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - så simpelt er det ikke. Vandet i tanken blandes jo med det indstrømmende vand. Asymptotisk, efter uendelig lang tid, vil koncentrationen nærme sig koncentrationen af det indstrømmende vand, men differentialligningen i #9 er ikke korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg ville stille det op sådan her med mængden af salt pr. tidsenhed dm/dt = 2 ltr/min * 20 gr. salt/ltr = 40 gr salt/min. Da samme mængde væske løber ud, men saltkoncentrationen ændres fra 50 gr salt/ltr til kun 20 gr salt/ltr, fås

dm/dt 40 gr salt/ltr - 2ltr/min * 25 gr salt/ltr = -5 gr salt/min <=> dm = -5dt, og hvis ikke den er rigtig, så vil jeg gerne se den korrekte differentialligning Andersen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kære Morsing - differentialligningen i y, der beskriver mængden af salt i tanken, har jeg sådan set allerede redegjort for i #2. Jeg kan dog se nu, at differentialligningen skal være

dy/dt = 40g/min - 0,004 y(t) /min , y(0) = 25000g , idet 2liter•k1/Δt = 40g/min.

Denne differentialligning med den givne begyndelsesværdi har løsningen

y(t) = 10000g + 15000g•e-0,004t/min

Heraf ses det, at mængden af salt er 25000 g til tiden t = 0, og at mængden af salt derefter aftager eksponentielt til 10000 g, der svarer til saltkoncentrationen i den indstrømmende mængde vand.


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

"dy/dt = 40g/min - 0,004 y(t) /min"

Hvad er de 0,004? Når der er tal, må der også være en enhed. Jeg kan meget bedre finde ud af stykkerne, når enhederne er skrevet med.

Jeg er helt klar over at koncentrationen ikke ændrer sig lineært, men jeg har sagt sådan her: I det første tidsrum dt, når den første mængde vand dm1 med koncentrationen k1 rammer overfladen i tanken, vil den anden mængde dm2 med koncentrationen k2 forlade tanken. herefter en koncentrationen Mk2+dm2(k1). Det vil tage et stykke tid, før koncentrationen i bunden af tanken er berørt at koncentrationen i toppen, så i dette differentielle tidsrum vil koncentrationen i bunden være begyndelseskoncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15 - De 0.004 har enheden /min (eller min-1) som jeg i denne sammenæng skrev efter y(t), der selv har enheden g. Jeg har antaget, at der øjeblikkelig sker en ensformet blanding af vandet i hele tanken med det, der strømmer ind.


Skriv et svar til: Opstilling af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.