Fysik

beregn spændingsfaldet U fra A til B

26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

Jeg har en opgave som jeg er ret i tvivl om. håber der er nogen herinde som kan hjælpe mig igennem denne opgave.

opgaven lyder sådan:

a)   Antag, at tabet i elektronens elektrisk potentielle energi, når den bevæger sig fra A (som er tilsluttet spændingskildens  minuspol) til B (som er tilsluttet spændingskildens pluspol), er lig med 4,8*10*-19 J. Beregn spændingsfaldet U fra A til B.

b)   Antag, at U = 2,4 V. beregn tabet i elektronens potentielle energi, når den bevæger sig fra A til B.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2010 af mathon

a)
   Etab =   (1,6·10-19 As)·U = 4,8·10-19 J = 3·(1,6·10-19As)·V

               U = 3 V


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2010 af peter lind

Energi = ladning*spændningsfald


Svar #3
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

hvordan får du U = 3 V ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Se #2: spændingsfald = (energi)/(ladning) og indsæt tallene fra opgaven.


Svar #5
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

der er jo ingen tal i a'eren ?



Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Det er der da. Der er givet et tab i elektrisk potentiel energi, og det er givet, at der er tale om en enkelt elektron (hint: elementarladningen).


Svar #7
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

jeg kan se det nu..

så resultatet i opgave a er bare 3, ikk ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7 - Nej, det er 3 V som angivet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2010 af mathon

supplement til #1
   enheden

               J = Ws = V·A·s = (As)·V


Svar #10
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

det var også det jeg mente :)

men hvordan laver jeg så opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2010 af peter lind

Brug #2, Før var det  energien du kendte og spændingsfaldet du søgte. Nu er det spændingsfaldet, der kendes, og energien, der spørges om.


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Så bruger du den samme formel, hvor du nu kender ladning og spændingsfald til at beregne tabet i elektrisk potentiel energi.


Svar #13
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

forstået :D


Svar #14
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

men hvad bliver SI-enheden?


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14 - enheden for energi - J , ligesom i opgaveteksten til a)


Svar #16
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

kan I så lige hjælpe mig med endnu en opgave ? :)

I denne opgave skal du beregne den maksimale hastighed af elektronerne i et fjernsyns billedrør. elektronerne accelereres af en spændingsforske U af størrelsen U = 15 kV- tabet i elektrisk potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi. derfor gælder, at:

0,5*me*v^2 = -e*U

her er me elektronens masse og v er dens hastighed efter accelerationen.

beregn den hastighed elektronerne har lige før de rammer fjernsynsskærmen.

jeg ved at U er 1,5*10^4 V, -e er -1,602*10^-19 C.


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16 - Sæt tallene ind og beregn den eneste ubekendte, v.


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. marts 2010 af mathon

           0,5·me·v2 = |e|·U

           v = √(2|e|·U/me)


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. marts 2010 af mathon

0,5·me·v2 = |e|·U = (1,60218·10-19 As)·(15·103 V) = 2,40327·10-15 J = 2,40327·10-15 kg·m2s-2

            v = √(2|e|·U/me) = √(2·(2,40327·10-15 kg·(m·s-1)2)/(9,10939·10-31 kg))


Svar #20
27. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

SI enheden er derefter så m/s ? fordi det er hastighed vi snakker om.


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.