Fysik

hjælp til emnet: adskillelse af forskellige stoffer

28. marts 2010 af AnneSofieh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej er der nogen som kan forsklar hvad emnet handler om og nogen som kender sider på nettet til emnet?

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Da du har sat det under fysik, menmer du så omdannelse af et radioaktivt materiale? Eller er der snarere tale om kemi?


Svar #2
28. marts 2010 af AnneSofieh (Slettet)

altså der er under fysik og kemi da jeg går i 9. kl.

jeg vil bare gerne vide hvilke forsøg jeg skal bruge til ement og self. viden om selve ement...

kender du ikke noge sider på nettet om emnet.

jeg skal læse om emnet i påskeferien, så jeg har god tid :) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2010 af Majlund (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på om jeg har fået fat i hvilket emne du spørger til, men jeg forsøger mig...

I kemien er det almindeligt gerne at ville bestemme hvilke stoffer man har med at gøre.. Det kan gøres på mange måder, og i industrien har de endnu flere avancerede metoder, men der findes heldigvis et par gode simple metoder til at bestemme hvilke SALTE man har at gøre med..

Når jeg fremhæver salte, er det fordi det kun virker med salte (altså et metal, og en syrerest, fx NaCl (Natrium, og syresten fra saltsyre, HCL)). Salte kan være let-opløselige eller tungtopløselige, alt efter hvad de består af.. Det er meget svært at sige noget generelt, for det handler mest om at "kende" de forskellige metaller og syrerester. Fx giver Natrium og Kalium næsten altid let-opløselige salte, mens Brom og Sølv (Ag) giver ret tungtopløselige salte. ligesådan er det med syreresterne. kulsyre-rester (CO3) giver ret tungtopløselige salte, mens fx Cl giver lettere opløselige salte. Jeg husker ikke hele tabellen af hvilke komponenter der gør hvad, men jeg mener at huske at Helge Myginds "Kemi 2000 - C-niveau" (som dog er på indledende gymnasieniveau) har en ret god oversigt over emnet.. Denne bog kan findes på 127 biblioteker, og burde derfor være tilgængelig.. (søg evt på www.bibliotek.dk)

Bortset fra at man kan kigge på opløseligheden af salte, kan man også brænde saltene af (på en spatel, over en bundsenbrænder).. Alt efter hvilket metal der indgår i saltet får flammen en forskellig farve.. Desværre er ret mange af farverne næsten ens (fx forskellige nuancer af orange) så det er ret svært at kende forskel.. Men enkelte metaller skiller sig ud, fx strontium (tror jeg nok) som giver en grøn farve.. Søg selv literatur om "flammefarver"..

Faktisk er disse flammefarver netop hvad man ser i fyrværkeri. Forskellige farver fyrværkeri skyldes afbrænding af forskellige metaller..

Derudover findes utallige metoder, som fx at dele stofferne i småstykker, gøre delene elektrisk ladede, og skyde dem forbi nogle VIRKELIGT kraftige magneter, for at se hvor meget de bøjer af, men det er en del over over folkeskole-niveau..


Svar #4
29. marts 2010 af AnneSofieh (Slettet)

tusind tak for hjælpen, det var virkelig forståeligt....

skal låne bogen og se om jeg kan forstå det :)

forresten ved du ikke os noget om transformation og induktion det er inden for fysik?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2010 af Majlund (Slettet)

Transformation kan betyde to ting. Enten transformerer man jævnstrøm til jævnstrøm, dvs ændrer spænding og strømstyrke, og ellers transformerer man fra vekselstrøm (som i stikkontakten) til jævnstrøm (som i et batteri). Transformation fra jævnstrøm til jævnstrøm er hurtigt gennemgået... UInd*Iind=Uud*Iud. hvor U'erne er den elektriske spænding (i volt) og I'erne (store i'er) er strømstyrken (i ampere). "ind" og "ud" henviser til spændingen man sender ind i transformatoren, hhv. får ud af transformatoren. Hvis man kender tre af størrelserne kan man sætte ind og isolere, og dermed bestemme den sidste..

Eksempel: Min mobiltelefon skal bruge 5volt, 0,35 ampere når den bliver opladet.. I stikkontakten har vi 230V, så hvor stor strømstyrke skal der løbe ind i transformatoren, for at mobiltelefonen bliver opladet som den skal?

Svar: Uud=5V,   Iud=0,35A,     Uind=230 V indsættes:   230V*Iind= 5V*0,35A  => Iind=(5V*0,35A)/230V =0,0076A 

Transformation fra vekselstrøm til jævnstrøm er et sjovt forsøg i sagtens kunne lave i folkeskolen (jeg lavede det i folkeskolen).. Det kræver lidt udstyr, og er vanskeligt at beskrive med ord..

Induktion er lidt mere kompliceret (at regne på, i hvert fald).. Jeg kan kun anbefale at du prøver at finde noget læsestof.. Søg på www.bibliotek.dk, eller spørg din lokale bibliotekar..

Læs evt. dette svar hvor der er spurgt om noget tilsvarende: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=587287


Svar #6
29. marts 2010 af AnneSofieh (Slettet)

tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. marts 2010 af MN-P (Slettet)

Jeg har oplevet emnet brugt i forbindelse med en øvelse, hvor eleverne fik udleveret en blanding af 3 faste stoffer, som skulle adskilles fra hinanden i 3 bunker med et stof i hver.

Så vidt jeg kusker var stokkerne salt, jern og sand

Jernet samler op med en magnet

saltet opløses i vand, der filtreres og salt inddampes

sandet ligger tilbage


Skriv et svar til: hjælp til emnet: adskillelse af forskellige stoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.