Biologi

BIOLOGI !! AFLEVERES !!

28. marts 2010 af Manjajensen (Slettet)

Min forklaring på begrebet DNA :   (Hvordan kan jeg forklare den)

MIn forklaring på begrebet gen : (Er det ikke noget man arver)

Min forklaring på begrebet kromosom : (Det er noget med celledeling

Nogle der vil forklare det kort .. Please !


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2010 af Zipzap112 (Slettet)

DNA er det kæmpe makromolekyle, som er helt unik men dog næsten ens for alle mennesker. DNA har praktiske betydning at det koder for proteiner, så cellen "ved" (ved meget komplicerede reguleringmekanismer) hvad den skal lave for at blive til det eller gøre det, som den nu har fået ordre på. Proteiner er det aktive redskab, som kroppen kan bruge til at lave reaktion i kroppen (proteiner af denne type kaldes enzymer). DNA ligger  i en alfa-helix spiral og består af et back bone af en sukker kaldet deoxyribose, så indeholder det phoshphat som linker sukkergrupperne sammen og fire forskellige nitrogenholdige baser kaldet guanin, cytosin, thymin og adenin, som ligger parvist over for hinanden, og ALTID kun over for den, som den base som den er komplementær med. (G-C og A-T). Men det kan du læse meget mere om alverdens steder på nettet.

Et gen er en sekvens i DNA'et, som koder for et protein eller koder for en del af et protein. Mennesket indeholder ca. 25.000 gener. Vores genom (den samlede DNA-sekvens af hele vores DNA) er meget større end 25.000 gener, men det skyldes at der uden om alle de sekvenser på DNA'et, som står for dannelsen af protein ( i det man kaldet proteinsyntesen), ligger en hel masse nonsens-DNA, som ikke kodes (men dog har meget vigtige regulatoriske og evolutionære funktioner for organismen). Det som koder for dannelsen af protein kaldes for exons, og det som ikke koder kaldes for introns.

Når man taler om et kromosom, forstår man ofte den struktur, som DNA'et er pakket i under celledeling. Mennesket indeholder 46 kromosomer, hvor 2 af dem er kønskromosomer og definerer dit køn (XX = kvinde, XY = mand). Kromosomstrukturen er smart fordi den holder orden på DNA'et, og sikrer at det kan adskilles og pakkes fuldstændig perfekt, så der ikke sker fejl under celledelingen, hvor kromosomer kondenserer fuldstændig og kan ses i mikroskop.

Når cellen ikke deler sig ligger disse kromosomstrukturer meget mere filteret ind i hinanden, nærmest ligesom et garnnøgle. Det skyldes, at det i den mere udepakkede form er meget lettere at komme ind til de vigtige gener som "fortæller cellen", hvad det er den egentlig skal lave.

 


Skriv et svar til: BIOLOGI !! AFLEVERES !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.