Matematik

Matematik opgave - hjælp!

05. april 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen :)

Opgaven lyder sådan.

Af en rektangulær metalplade på 40*50cm^2 skal der laves en kasse ved at bukke en del om til sider, mens enderne, der laves af træ, er uden betydning i denne sammenhæng. Hvor stort et stykke skal bukkes om, når kassens rumfang skal være så stort som muligt?

Den driller lidt. Nogle der kan give mig nogle ledtråd. Jeg vil ikke have et svar, dog er jeg lidt blank med hensyn til opgaven. Har kigget forum med en lignende opgave, men forstod ikke spor af det, der foregik derinde..

PS: Har et lille spørgsmål til.

Den lyder: Faktoriserer tæller og nævner og forkort brøken.

2x2 - 8x +8 / x2 - 4

Jeg får den til at give: 1 (x-2)/ 2 (x + 2)

Håber nogen kan hjælpe.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2010 af ramme2 (Slettet)

Første spørgsmål er svært men anden spørgsmål er nemmere

2x2-8x+8/ x2-4  ⇒  2(x-2)*(x+2) / (x+2)*(x-2)  ⇒ 2(x-2)/ (x+2) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

hvis du bukker den på den lange led, så bliver den lange ende 50-2x, den korte ende 40 og højden x, så alt i alt får du at rumfanget V(x) = 40x*(50-2x), den skal du differentiere. Tegne den hellere op, så kan du se hvor V er størst. Det er også godt at bruge et stykke pap, så du får en fornemmelse af, hvad der sker 


Svar #3
05. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeg får x^2 - 4' diskriminant til at give 0 og dermed må den have en dobbelt rod? Er jeg på forkerte vej :)


Svar #4
05. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Erik Morsing; Tak tak :) Det var lige netop den ledtråd jeg manglede. Dermed bliver det til en 2. gradsligning og jeg findet toppunktet. Ikke :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2010 af ramme2 (Slettet)

Nej første spørgsmål er måske ikke så svært endda. For at opnå det størst mulige rumfang skal pladen bukkes skal rumfanget helst være så kubisk som muligt.  Pladen bukkes derfor 4 gange langs i 4 lige store længder  50cm/4 =12,5cm.  Dermed opnås en metalkasse der er 12,5*12,5*40 = 6250 cm3= 6,25 l     


Svar #6
05. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Facit listen siger 10 cm på hver side. Men jeg kan egentlig godt se logikken i din, men den skal ikke bøjes i alle 4 sider, kun to af dem.

Men hvad med 2'eren. Kan i forklare den lidt nærmere?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Ved at differentierer får du 2000-160x, der sat lig 0 giver x = 12,5, så kan du selv sætte det ind


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 I 2'eren får du

(2x2-8x+8)/ (x2-4) = 2(x2-4x+4) / (x2-4)

                                = 2(x-2)2 / ((x-2)(x+2))

                                = 2(x-2)/(x+2) , forudsat, at x ≠ 2


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -7

Hvis man bukker den længste side om, får man voluminet V = 40•(50-2x)x , der har maksimum Vmax = 12500 for x = 12,5 .

Hvis man derimod bukker den korte side om, får man voluminet V = (40-2x)•50x , der har maksimum Vmax = 10000 for x = 10.

Den sidste løsning er åbenbart den, der refereres til fra facitlisten; men Morsing's løsning i #7 giver klart større volumen. Mit bud er, at facitlisten ikke har fundet den bedste løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. april 2010 af Krabasken (Slettet)

Morsings svar virker overbevisende, men den nævnte volumenformel har altså max for en ombukning på 12,5 cm og ikke 10 cm, som facitlisten foreskriver. - Kan det være en fejl i facitlisten - ?

2x2 - 8x + 8 / x2- 4   ⇔  2 * ( x2 - 4x + 4 ) / ( x + 2 ) * ( x - 2 )  ⇔ 2 * ( x - 2 ) * ( x - 2 )  / ( x + 2 ) * (x - 2 ) ⇔

2 * ( x - 2 ) / ( x + 2 )

stoney


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Det er vel ikke utænkeligt, at de der har udarbejdet facitlisten, har overset den bedste løsning, hvor man bukker den længste side om.

Normalt bruger man ⇔ mellem udsagn, der er ækvivalente,  og = mellem udtryk, der er lige store. For at være helt præcis skal man også angive, at det sidste skridt i reduktionen forudsætter, at x ≠ 2; se f.eks. #8.


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. april 2010 af Krabasken (Slettet)

#11 - Som opgaven er formuleret er det i hvert fald uheldigt, at facitlisten ikke viser "den bedste løsning".

Den anden del af mit svar er ment som en hjælp til forståelse af forkortelsen af brøken - ikke en analyse.


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#10 citat: "bruger man ⇔ mellem udsagn".

Mellem ordet "man" og ordet "mellem" i denne sætning ser jeg en firkant. Og i det hele taget er mange af symbolerne under omega-tegnet vist som firkanter. Jeg kan med andre ord ikke læse, hvad der skal står. Hvordan kan det være?

Og til Rosekide: Prøv som en øvelse at lave opgaven, hvis spørgsmålet havde lydt: Hvordan skal du bukke den, hvis du ønsker det mindste overfladeareal og du stadig skal have en kasse ud af det? Her er det vigtigt, at du bruger et stykke papir - det er lidt en spøg.


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Se tegningen, der er vedhæftet.

Vedhæftet fil:kasse.doc

Svar #15
06. april 2010 af Rosekide (Slettet)

#8 Hvad mener du med forudsæt at x ikke er lig med 2?


Svar #16
06. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Mon ikke facitlisten angiver resultatet til at være 10, da det er den langse side man folder, det er dermed den korte side der mister noget af sin længde.


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15 - For at reduktionen er lovlig, skal man udelukke x = 2, idet man ellers dividerer med 0. Startudtrykket er ikke defineret for x = 2; mens slutudtrykket er defineret for x = 2. Men startudtrykket kan kun reduceres til slutudtrykket, når man udelukker x = 2.


Svar #18
06. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Så det simpelthen fordi man ikke må dividere med 0 :) Eller misforstår jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #19
06. april 2010 af Krabasken (Slettet)

Ad # 17:

Allerede i det øjeblik opgaven stilles er det forudsat, at x er forskellig fra 2, idet [citat:] "startudtrykket ikke er defineret for x = 2" , og opgaven dermed ville være ikke-eksisterende . . .

Hvis reduktionen trods dette alligevel ikke (citat:) "er lovlig" - hvad er da straffen . . ?  ;-)


Skriv et svar til: Matematik opgave - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.