Matematik

Hjælp til bestemmelse af et andengradspolynomium

13. april 2010 af englo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Funktionen f(x) har rødderne x=3 og x=1 og toppunktet (2,-2)

Funktionen g(x) har samme rødder som f(x), men har toppunktet (2,1)

Jeg skal så bestemme forskriften for g(x), men hvordan gør jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Du ved, at rødderne er x = 3 og x = 1, hvilket betyder, at du har punkterne (3,0) og (1,0). Start da med at faktorisere, idet:

f(x) = a(x-x1)(x-x2)

Hvad får du så?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2010 af MN-P (Slettet)

f(x)=e*(x-3)(x-1)

indsætter (2,-2)

-2=e(2-3)(2-1)  ⇒  e=2

f(x)=2(x-3)(x-1)

indsæt (2,1) som der blev indsat i g(x) og find e


Svar #3
13. april 2010 af englo (Slettet)

Jeg har ikke arbejdet så meget med dette før, så jeg forstår ikke helt hvad i mener.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Har du lært at faktorisere?


Svar #5
13. april 2010 af englo (Slettet)

Vi har haft om det, men har aldrig rigtig forstået det ;s

Men er det ikke noget med at jeg skal nogle førstegrads faktorer som svare til rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Du faktoriserer på følgende måde:

f(x) = a(x-x1)(x-x2)

Da du har rødderne (1,0) og (3,0), fås nu:

f(x) = a(x-1)(x-3)


Svar #7
13. april 2010 af englo (Slettet)

Det er jeg med på, men hvad er det så jeg skal gør? ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Okay, tænkte, at vi skulle tage det stille og roligt, hehe. Men, men ...

 Du ved, at g(x) går gennem punktet (2,1). Indsæt dette punkt i det faktoriserede udtryk, og isolér a.


Svar #9
13. april 2010 af englo (Slettet)

Okay, men det er nemlig det jeg er i tvivl om hvordan jeg gør! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Du har udtrykket:

f(x) = a(x-1)(x-3)

- Start med at gange det ud.


Svar #11
13. april 2010 af englo (Slettet)

Jeg bliver mere og mere lost af denne opgave! Jeg forstår ikke hvad du mener med at gange det ud? ;)


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

f(x) = a(x-1)(x-3) =

f(x) = a(x2 - 3x - x + 3) =

f(x) = a(x2 - 4x + 3) =

f(x) ax2 - 4ax + 3a

Indsæt nu toppunktet, og isolér a.


Svar #13
13. april 2010 af englo (Slettet)

Okay, nu er jeg med på at gange ud, men skal jeg så bare indsætte 2,1 på x plads? altså

f(x)= a*2,1^2 - 4*a*2,1 + 3*a eller hvad? :-)


Svar #14
13. april 2010 af englo (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Nej, nej. Du skal indsætte punktet (2,1) - her er x lig 2 og y lig med 1. Indsæt, og isolér a.


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. april 2010 af MN-P (Slettet)

Prøv at se i #2 hvordan (2,-2) er blevet sat ind


Svar #17
14. april 2010 af englo (Slettet)

Okay er dette så rigtigt:

1=e(2-3)(2-1) men hvordan er det lige i finder e?


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. april 2010 af Proprium (Slettet)

Det er en ganske almindelig ligning. :)


Svar #19
14. april 2010 af englo (Slettet)

Okay. Jeg har fået den til at give -1 er det rigtigt?



Brugbart svar (0)

Svar #20
14. april 2010 af Proprium (Slettet)

Ja.


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.