Matematik

Matematik opgaver - hjælp!

18. april 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen.

Jeg har et lille problem, jeg kan simpetlhen ikke nå frem til en løsning i disse tre opgaver.

Hvis der er nogle, der kan hjælpe lidt, ville jeg blive glad :)

Her er opgaverne:

Bestem k, så -2 er rod i polynomiet p(x)=2x^3+kx^2-5x+9.


Vis, at tredjegradspolynomiet p(x)=2x^3-2x^2-18x+18 kan faktoriseres så
p(x)=2(x-1)(x^2-9) og bestem rødderne for p(x).


Reducér udtrykket (xy+y^2)/xy.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2010 af Kemosh (Slettet)

Første opgave skal du sætte k lig noget, som medfører at ved indsættelse i ligningen vil der forekomme et x^(-2). Hvis k f.eks. sættes til k = 1/x bliver ledet kx^2 til x.

Anden opgave kunne du vise det bagvendt, dvs. udregne parenteserne i ligningen p(x)=2(x-1)(x^2-9), det skulle give det samme (altså som: p(x)=2x^3-2x^2-18x+18).

Tredje opgave kunne du dele udtrykket i to brøker med fælles nævner, ved at bruge regnereglen:

(a+b)/c=a/c+b/c 

Så skulle den ene af brøker give 1. Efterfølgende så brug denne regneregel på den resterende brøk:

(a*b)/(c*d)=(a/b)*(c/d)

Og husk a^2 = a*a


Svar #2
18. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Forstår dig ikke helt :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2010 af Kemosh (Slettet)

:)

Første opgave: k = x^(-4) <--> p(x)=2x^3+kx^2-5x+9

p(x)=2x^3+(x^(-4))x^2-5x+9=2x^3+x^(-4+2)-5x+9=2x^3+x^(-2)-5x+9

Anden opgave: Du skal bevise er følgende er det samme: p(x)=2(x-1)(x^2-9) <--> p(x)=2x^3-2x^2-18x+18

Hvis man ganger parenteserne ud i følgende ligning kan du se at det giver præcist det samme:

p(x)=2(x-1)(x^2-9)=2(x^3-x^2-9x+9)=2x^3-2x^2-18x+18

Tredje opgave: Her skal du bare reducere, jeg bruger følgende regneregler: 

(a+b)/c=a/c+b/c <--> (a*b)/(c*d)=(a/b)*(c/d)

Reduceringen:

(xy+y^2)/xy=xy/xy+y^2/xy=1+(y*y)/(x*y)=1+(y/x)*(y/y)=1+(y/x)*1=1+y/x


Svar #4
18. april 2010 af Rosekide (Slettet)

p(x)=2(x-1)(x^2-9) <--> p(x)=2x^3-2x^2-18x+18

Hvordan kommer du frem til 18x her, det er det eneste jeg ikke helt forstår.

Det jeg ikke forstår ved 1. opgave er, hvordan finder man roden. Skal man ikke bruge en formel til dette ved en 2.gradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2010 af Kemosh (Slettet)

tror hvis jeg har misforstået første opgave.

i den anden opgave, ganger jeg parenteserne sammen til (x^3-x^2-9x+9) og så står der ganget 2 foran så det bliver 2x^3-2x^2-18x+18.


Svar #6
18. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Når på den måde..

Kan du hjælpe med opgave 1 :)


Skriv et svar til: Matematik opgaver - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.