Matematik

hjælp til rettelse af en matopg.

27. februar 2005 af cs (Slettet)
Hej vil høre om der er nogen der lige vil rette denne opg.

Om en funktion f oplyses at f er løsning til differentialligningen
dy/dx=3x^2(y-1)
og at f(1)=3
bestem ligningen for tangenten for f i punktet p(1,3)

p(x)=f(x0)+f´(x0)(x-x0)
p(x)=3+(3'1^2(3-1))(x-1)
p(x)=3+6(x-1)=3+6x-6=
p(x)=6x-3

bestem en forskrift fr f.
int(1/(y-1))=int(3x^2)
ln(y-1)=x^3+k
e(ln(y-1))=e^(x^3+k)
y-1=e^(x^3+k)
y=1+e^(x^3+k)

nu sættes p(1,3) ind
3=1+e^(1^3+k)
ln3=ln1+ln(e^(1+k))
ln3-1=k

y=1+e^(x^3+ln3-1)

om en anden løsning g til differentialligningen gælder g(0)=0
bestem en forskrift.
0=1+e^(0^3+k)
ln0=ln1+ln(e^(0+k))
1=k
y=1+e^(k)

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2005 af Duffy

AAAARRRRGHHH!

Skridtet herfra
3=1+e^(1^3+k)

og hertil

ln3=ln1+ln(e^(1+k))

er helt ULOVLIGT.

[Det samme gælder for 0=1+e^(0^3+k)
ln0=ln1+ln(e^(0+k))
]!!!!!!!!!!!!!!!

Ellers ser 6x-3 rigtig ud!

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2005 af Duffy

...du forvandler jo et et-tal til et nul
ved at skrive

ln1 hvor der før stod 1...


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2005 af allan_sim

Desuden er ln(0) ikke så defineret at det gør noget :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2005 af Duffy

Ellers er

f(x) = 1+2*e^(x^3)/e


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2005 af Duffy

Der gælder IKKE
en regel der siger

ln(a+b)=lna+lnb


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2005 af Duffy

Se nu her og prøv så med g(x)


nu sættes p(1,3) ind

3 = 1+e^(1^3+k)

3-1 = e^(1^3+k)

2 = e^(1^3+k)

ln2 = ln(e^(1+k))

ln2 = k+1

k = ln2 - 1


Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. februar 2005 af Duffy

om en anden løsning g til differentialligningen gælder g(0)=0
bestem en forskrift.
0=1+e^(0^3+k)
ln0=ln1+ln(e^(0+k))

UPS! Som nævnt i #3 er ln(0) ej defineret!!!!!!

1=k Dough!
y=1+e^(k) Dough!


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. februar 2005 af Duffy

g(x) = 1-e^(x^3)



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Av av - man begår grov matematisk kriminalitet ved at glemme numerisktegn i logaritmeudtrykket her;

" int(1/(y-1)) = int(3x^2)
ln(y-1) = x^3+k "

Hvad sker der mon, når man skal bruge oplysningen, at g(0) = 0?!! Som fysikeren David Griffiths spøgefuldt, men med en løftet pegefinger, siger om sådanne forseelser;

'Go directly to jail!'

Vi gør i stedet følgende;

int(1/(y-1)) = ln|y-1| = int(3x^2) = x^3 + k

hvoraf

y-1 = c*exp(x^3)

med c = +/-e^(k), k E R. Indsættelse af (0,0) giver nu

-1 = c*exp(0^3) = c

og således er

g(x) = 1 - exp(x^3)

den søgte løsning, hvilket Duffy ligeledes har anført i #8.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. februar 2005 af Duffy

Hej Singu !!

Hvor har du været på det sidste ?

Du har været savnet kan du se...


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Hej Duffy :-)

Ja, det ser jeg :-) En weekend med andre gøremål og i selskab med kvantemekanik har næsten ikke givet tid tilovers til en visit på SP. Jeg har lidt travlt i disse dage, så jeg stoler på, at I klarer ærterne. ;-)

Godnat.

//Singularity

Skriv et svar til: hjælp til rettelse af en matopg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.