Matematik

Tyngdepunktets y-koordinat

20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Jeg skal bestemme tyngdepunktets y-koordinat, yt for det areal, som afgrænses af en cirkelbue og x-aksen. Selve opgave kan ses på dette link: peecee.dk/upload/view/239699   <--- Det er opgave c

Tror det er noget med at jeg først skal bestemme arealmomentet, Sx og arealet A, hvorved jeg kan finde tyngdepunktets y-koordinat, yy sådan:

yy = Sx / A

Dog kan jeg ikke helt se hvordan jeg gør i den konkrete situation. Er der nogle, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2010 af peter lind

yy=∫2xdy/A, hvor A er arealet af figuren.


Svar #2
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Synes ikke umiddelbart at jeg helt forstår den! Kan du eventuelt uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. april 2010 af peter lind

Se på arealet af et smalt vandret stykke med tykkelsen dy. Arealet af dette er 2x*dy. Arealet skal ganges med y koordinaten for at få tyngdepunktet (det havde jeg glemt i #1) Lægges disse sammen fås ∫x*y*dy. Det skal så divideres med arealet, for at få tyngdepunktet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2010 af peter lind

#3 NB glemte faktoren 2 i integralet


Svar #5
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Mange tak Peter.. Men må være helt ærlig at sige, at jeg har ret svært ved at forstå det.. Synes jeg er godt forvirret. Kunne vi eventuelt tage eksemplet fra opgaven og beregne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2010 af peter lind

Nu ved jeg ikke rigtigt hvad du har haft om tyngdepunkter. Tyngdepunktets y koordinat er defineret som (∑mi*yi) /M hvor mi er små massedele, yi er disse massedeles y koordinat(evt. tyngdepunkts y koordinat) og M er den totale masse. Når der som her skal angives "tyngdepunktet for det areal" må de betyde at massen skal erstattes af arealet så Y = (∑yi*ai)/A. Ser du på et vandret udskåret strimmel er dens tyngdepunkt i centrum og  arealet  2x*dy . Tyngdepunktets y koordinat  bliver så (Σyi*2x*dy)/A hvilket i grænseovergangen går over i et integral.

Hvad mener du med den sidste sætning?


Svar #7
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Okay.. Det forstår jeg lidt bedre så!

Med den sidste sætning mener jeg blot, om du kunne beregne eksemplet fra opgaven, jeg har linket til..?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2010 af peter lind

Ligningen for cirklen er x2+(y-y0)2 = r2. altså x = kvrod( r2-(y-y0)2) ( jeg har i det foregående stiltiende antaget at x er den positive koordinat).  Integranden bliver så   y(kvrod( r2-(y-y0)2) grænserne må være 0 og r-y0


Svar #9
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Det giver god mening. Dog kan jeg ikke se hvordan du kan få centrumskoordinatet for x til at være 0.

jeg ville sige at den hedder -0,625 idet cirklens radius er 25,625 og det øverste udsnit kun har en radius på 25.
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2010 af peter lind

Det er af symmetri grunde. Det hele er jo symmetrisk omkring y aksen.


Svar #11
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Du har ret :) Så ciklens ligning kommer da til at hedde: (x+0)2 + (y+5,625)2 = 26,6252


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. april 2010 af peter lind

Det kan jeg ikke svare på. Jeg har ikke regnet det ud.


Skriv et svar til: Tyngdepunktets y-koordinat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.