Fysik

Fysik opgave om elektron og He-ne laser

20. april 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Den mindste energi, der skal tiløfres en elektron for at løsrive den fra zink ved stuetemperatur, er . Denne energi kaldes det fotoelektriske løsrivelsesarbejde for zink.

a) En kvikslvlampe afgiver lys både i det synlige og det ultraviolette område. Hovedparten af lyset er ultraviolet med bølgelngden 253,65 nm. Beregn frekvensen af dette lys og giv en forklaring på, at det kan frigøre elektroner fra en zinkplade.

b) Lyset fra en He-Ne-laser har bølgelngden 632.8 nm. Beregn frekvensen af dette lys og forklar, hvorfor det ikke kan løsrive elektroner fra en zink plade.
 

Hint til opgave? Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug formlen for elektromagnetisk stråling λ·f = c, hvor λ er bølgelængden, f er frekvensen, og c er lysets hastighed i vacuum (og tilnærmelsesvis i luft). Heraf kan frekvensen bestemmes. Beregn så energien af en foton med denne frekvens som E = h·f , hvor h er Planck's konstant. Sammenlign denne med ionisationsenergien for zink.

Samme fremgangsmåde i spm. b)


Svar #2
20. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

Hey Andersen - tusind tak det vil jeg prøve - fandt jeg også frem til da jeg læste om det i min bog 

Kan du ikke kigge på et andet opgave der driller mig? 

Har oprettet et indlæg herinde om det en ingen gider hjælpe - se til højre: "Hjælp til at forstå en kernereaktion" 


Svar #3
20. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

Skal lysets hastighed være i anden? 

Hvis jeg sætter den i anden får jeg et mærkeligt enhed senere hen - men det passer hvis ikke jeg sætter den i anden

solve(λ·f = _c , f) -> 1.1818... _Hz

solve(λ·f = _c2 , f) -> 3.543e23 _m/_s2

---------------------------------------------------

E = h * f -> 7.4e-19 _ J (hvis jeg ikke sætter c^2)

E = h *f -> 2.21872e-10 _m/_W (hvis jeg sætter c^2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nej, lyshastigheden skal ikke i 2. potens. Altså

f = c/λ og E = hf = hc/λ . For λ = 253,65 nm fås E = 7,83·10-19 J = 4,89 eV

Det er klart mindre end de 9,39 eV jeg opmtalte i den anden tråd. Det er nu heller ikke ionisationsenergien, vi skal se på, men den fotoelektriske løsrivelsesenergi. Ifølge denne tabel

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/tables/photoelec.html

er den 4,3 eV for zink. Derfor kan denne UV bølgelængde bruges.


Skriv et svar til: Fysik opgave om elektron og He-ne laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.