Fysik

Kulstof 14 - nem opgave, skal bruge hint

21. april 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

det er opgave 4.4.2. i FysikABbogen

på grønland fandt i 1972 en mumie dreng der ved sin død var ca. halvt år gammel. en prøve af mumien viste at der er 93,8 % tilbage af den oprindelige 14/6 C-mængde. Hvornår blev drengen begravet? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af peter lind

Brug N0(1-0,938) = N0t/t½, hvor  N0 er det oprindelige antal. t er tiden, der er gået og t½ er kulstof 14 halveringstid.


Svar #2
21. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

 Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af mathon

                             N = No·(1/2)t/T½

                             (N/No) = (1/2)t/T½

                             log(N/No) = log(1/2)·(t/T½)

                             log(N/No) = -log(2)·(t/T½)

                             -log(N/No) = log(2)·(t/T½)

                              log(No/N) = log(2)·(t/T½)

                              t = (T½/log(2))·log(No/N)

                              t = ((5730 år)/log(2))·log(No/N)

                              t = (19035 år)·log(No/N)

                             


Svar #4
21. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

 Mathon 

Hvad er N0 og N et udtryk for?


Svar #5
21. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

Andre der kan svare på hvad N0 og N står for? Skal bruge det for at komme videre 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2010 af mathon

       kunne også være skrevet

                    t = (19035 år)·log(Ao/A)

hvor

      A er den tilbageværende aktivitet pr. gram C pr. minut
      Ao er den aktivitet pr. gram C pr. minut fra et nyligt aflivet dyrs knogler


Svar #7
21. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

Mathon 

Jeg må indrømme at jeg ikke kan gennemskue hvad det er idette tilfælde. Hvad skal jeg indsætte i stedet for N0 og N?

Hvad jeg tror:

N0 = 1-0.938

N = 1972  


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2010 af mathon

        t = (19035 år)·log(Ao/(Ao·0,938))

        t = (19035 år)·log(1/0,938) ≈ 530 år


Svar #9
21. april 2010 af hjæææælp (Slettet)

 Mathon 

Tusind tak 

Gid man havde din hjerne...


Skriv et svar til: Kulstof 14 - nem opgave, skal bruge hint

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.