Matematik

Eksponentiel funktion

21. april 2010 af Louise Hansen1307 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har følgende opgave:

Udviklingen i antallet af skader forudsaget af hunde i Danmark.

År                1995           1996        1997         1998         1999         2000         2001
Skader     19.273        18.354     16.454     15.690      15.234     14.273     13.834
 

Gør rede for, at udviklingen i antallet af skader fra 1995 til 2001 med tilnærmelse kan beskrives ved en eksponentiel funktion.

Herefter har jeg lavet følgende:

Dvs. i startåret (1995) er der 19.273 skader fra hunde i Danmark, og i slutåret (2001) er der 13.834. Perioden er på 6 år og herefter kan jeg bare sætte det ind i en eksponentiel funktion, nemlig y=f(x)=b·(1+r)^x
19.273·(1+r)^6=13.834
Da jeg ikke kender r, finder jeg det således:

(1+r)^6=13.834/19.273
1+r=^6√(13.834/19.273)=0,95
r=0,95-1=-0.05
Antallet af skader fra hunde i Danmark, er altså gennemsnitligt faldet -0,05 % pr. år i perioden 1995-2001. Jeg kan nu beskrive udviklingen ved en eksponentiel funktion.
y=f(x)=19.273·0,95^x
hvor x beskriver antal år efter 1995, dvs. x∈[0;6].
 

Er ikke sikker på om jeg har lavet fejl. Men jeg er nået til at jeg skal tegne funktionen ind og har problemer med hvordan jeg skal gribe det an.

Håber i kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af peter lind

Med de mange data bør du nok bruge regressionsanalyse på de data.

Hvordan du laver din graf er svært at svare på herfra. Det kommer bl.a. an på hvilken muligheder, du har. Graph kan hentes gratis på internettet, og den kan lave grafen.


Svar #2
21. april 2010 af Louise Hansen1307 (Slettet)

Okay. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.