Matematik

Potens vækst

21. april 2010 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

jeg har en opgave her som lyder:
 

For et vandværk er driftsomkostningerne D (målt i 100 kr.) ved behandling af vand afhængig af den behandlede vandmængde x (målt i m3 / time).

Sammenhængen mellem x og D antages at være en potenssammenhæng, således at

D(x) = b * xa

Beregn den procentvise stigning i driftsomkostningerne, når den behandlede vandmængde vokser med 20 %.

Jeg håber, at der er nogen, som kan forklare princippet med opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af Isomorphician

Se evt:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=268646


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2010 af mathon

                          D(x) = y = b·xa

                                    y2 = b·x2a
                                    y1 = b·x1a                   ligningerne divideres

                                    (y2/y1) = (x2/x1)a        man dividerer to potenser med samme eksponent
                                                                       ved at beholde eksponenten og dividere rødderne

                                    y2/y1 = 1,20a              x2 er 20% større end x1

eller skrevet                D2/D1 = 1,20a


stigning i driftsomkostninger = (D2-D1)

stigning som brøk = (D2-D1)/D1 = (D2/D1) - 1 = 1,20a - 1

stigning i procent = ((D2-D1)/D1)·100% = (1,20a - 1)·100%


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af mathon

så kan du se,
hvilken af de to udtryksformer,
der forekommer dig nemmest forståelig


Skriv et svar til: Potens vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.