Matematik

lidt hjælp til reduktion (universitets niveau)- positiv definit

24. april 2010 af nstella (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej, sidder med en opgave hvor jeg skal bestemme de tal som er positive definitter

matricen ser således ud med t ganget i diagonalen

p/2-t      1      1

1         p-t      1 

1            1      p/2-t

derefter har jeg beregnet determinanten på denne 3x3 matrice, og fået:

((p/2-t)^2*(p-t)+2)-((p-t)+2(p/2)-t)

derefter har jeg grundet led nr. 2 (understreget er en minus har jeg ophævet denne ved at skifte fortegn.

så det bliver -((p+t)-2(p/2)+t)

men så er jeg gået i stå, synes ikke rigtig det er muligt at benytte nulreglen, da t jo ikke indgår i alle led.

HELP HELP... virkelig depri at kigge på den og bare ikke kunne løse det..


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2010 af peter lind

Du har lavet nogle regnefejl, da du trak sammen. Determinanten (og den ikke understreget del af din beregninger) indeholder såvel p3 og t3, hvad den understregede ikke gør.


Svar #2
25. april 2010 af nstella (Slettet)

hej, tusind tak for hjælpen.

Men! der er noget jeg ikke kan forstå

ex. (x)(x)=x^2

da jeg har (p/2-t)*(p/2-t ) i diagonalen giver det mening hvis (p/2-t )^2  (også selvfølgelig også de andre led som jeg ikke har skrevet).

lige et lille side spørgsmål vedr. partielle differentiere, er nedenstående korrekt? er nemlig lidt i tvivl om jeg skal anvende reglen:

f(x)=e^k               f'(x)=ke^k

også altså derved i min opgave få nedenstående.    

f(x)=e^y

f'(x)=ye^y

Igen siger jeg tusind tak for hjælpen, det er virkelig rart at få lidt indput når man er gået i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Er der nogen sammenhæng mellem k og x i dit første eksempel, og mellem y og x i dit ndet eksempel?

Funktionen ek ser da ikke ud atil at afhænge af x . Du omtaler partiel differentiation. Det anvendes ved funktioner, der er funktioner af flere variable, for eksempel f(x,y). Her kan man danne de partielle afldede ∂f/∂x og ∂f/∂y , svarende til at man på skift betragter funtionen som funktion af een af de variable ad gangen.


Svar #4
25. april 2010 af nstella (Slettet)

hej, nej der er ikke nogen sammenhæng, men i partiel diff. i spm. 2 var jeg nok lidt for doven.

hele fnk. ser således ud: f(x,y)= e^xe^y/e^x+e^y

Også skal man anvende kvotientreglen, og finde de partielle dif. af 1 orden of hhv. x og y, men der er så kom jeg  i tvivl om mth. e^y, hvordan man skulle diff. den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2010 af peter lind

Jeg tror du har misforstået begrebet. I en funktion f(x,y) af 2 variable er y ikke en funktion af x. Det er simpelthen en anden variabel. Når du differentiere partielt med hensyn til y, skal du betragte x som en konstant. Hvis det kan gøre det lettere for dig kan du erstatte  x med  k i funktionen og så differentiere. Bagefter kan du så gå den anden vej og erstatte k med x.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Gætter jeg rigtigt, at din funktion faktisk ser således ud

f(x,y) = ex·ey/(ex+ey) .

Udtrykket som du skrev det reduceres jo efter gældende kvotientregler til 2ey og så var der jo ikke megen mening i at køre det store maskineri med partiel differentiation i stilling.

For at beregne ∂f/∂x betragter vi y som en konstant:

∂f/∂x = (exey(ex+ey) - exey·ex)/(ex+ey)2 = exe2y/(ex+ey)2


Svar #7
25. april 2010 af nstella (Slettet)

aha, tusind tak, for synes også det så lidt kompliceret da jeg udregnede det hele ud i begyndelsen, men synes efter at have slået op i formelsamlingen at det var sådan jeg skulle gøre.

nemlig:

f(x)=e^b*x
f'(x)= b*e^b*x

hvor i mit tilfælde ville y være b og konstanten må så være 1, synes nu stadig det også giver mening, selvom det jo tydeligvis er forkert. Nå, men mange tak, ved at dit svar er rigtigt i hvert fald.

lige for at vende tilbage til sprg. 1

ex. (x)(x)=x^2

da jeg har (p/2-t)*(p/2-t ) i diagonalen giver det mening hvis (p/2-t )^2 (også selvfølgelig også de andre led som jeg ikke har skrevet).


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2010 af peter lind

Hvis du mener (p/2-t)(p/2-t) = (p/2-t)2 så er det rigtigt


Skriv et svar til: lidt hjælp til reduktion (universitets niveau)- positiv definit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.