Matematik

find ligning for parabel, med ét punkt og toppunkt

24. april 2010 af waxfactor2nd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, så er man kommet til den tid, hvor alle de manglende opgaver skal avleveres;) dvs. jeg skal til at lave dem, som jeg for længst har glemt notater etc til.

jeg har fået følgende opgave:

T(0,-2.5)

A(4,-2.9)

hvor T er toppunkt for parablen P, og P går igennem A.

Hvordan finder jeg den, har ledt rundt omkring på forummet og google, men kan sgu ikke finde ud af det.... 


Svar #1
24. april 2010 af waxfactor2nd (Slettet)

 hehe, er ved at blive lektietræt nu, siddet siden kl 7 i morges og lavet opgaver....

opgaven går selvfølgelig ud på at finde ligningen til parablen P


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen er symmetrisk omkring en linie parallel med y-aksen gennem toppunktet. Da x-koordinaten til toppunktet er 0, er parabelen altså symmetrisk omkring y-aksen, dvs koefficienten b=0. Og koefficienten c er netop parabelforskriftens værdi for x=0, dvs c=-2,5 . Parabelen har derfor ligningen

y = ax2 -2,5 ,

hvor vi skal bruge den sidste oplysning til at fastlægge a:

-2,9 = a·42 - 2,5 , så

16a = -0,4 ⇒ a = -0,4/16 = -0,025 . Ligningen er da

y = -0,025·x2 - 2,5


Svar #3
25. april 2010 af waxfactor2nd (Slettet)

 jamen selvfølgelig, takker mange gange.


Skriv et svar til: find ligning for parabel, med ét punkt og toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.