Matematik
Ligning
21/4x - 1/84x^3 = 35
Svar #1
01. marts 2005 af Duffy
I er den imaginære enhed
[I = (-1)^(1/2)]
(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)+147/(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3), -1/2*(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)-147/2/(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)+1/2*I*3^(1/2)*((-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)-147/(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)), -1/2*(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)-147/2/(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)-1/2*I*3^(1/2)*((-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3)-147/(-1470+147*I*47^(1/2))^(1/3))
Duffy
Svar #2
02. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Jeg formoder, at du spørger til sidste spørgsmål i opgave 4 i dette studentereksamenssæt;
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/MED_2002-8-6.pdf
Arealfunktionen er
A(x) = 21/4*x - 1/84*x^3
og ved brug af grafregneren ønskes bestemt den største værdi af x, for hvilken A(x) = 35.
Bemærk, at dette er ækvivalent med at finde den største løsning til trediegradsligningen
21/4*x - 1/84*x^3 - 35 = 0 (1)
Man kan benytte grafregnerens nulpunktssøger (zero) til at bestemme det største nulpunkt for funktionen
A(x)-35
Med en TI-83 grafregner fås
x = 16.06...
hvilket er den største løsning til ligningen (1).
Mon ikke det var den opgave, hvortil du spurgte? :-)
//Singularity
Svar #3
02. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Ganske rigtigt er det langtfra kønt, men det er vist heller ikke ligefrem den samme ligning, som du og Peter snakker om.
//Singularity
Svar #4
02. marts 2005 af Peter H (Slettet)
Svar #5
02. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Der findes en løsningsformel til trediegradsligningen, men den er ikke en del af gymnasiepensum. Så jo - det er muligt at løse ligningen algebraisk. Bemærk dog, at man ifølge opgaveteksten skal løse ligningen grafisk ved brug af grafregneren.
//Singularity
Svar #6
02. marts 2005 af Peter H (Slettet)
"Løs ligningen A(x) = 35".
Svar #7
02. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
//Singularity
Skriv et svar til: Ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
