Matematik

Koordinatsættet til planens røringspunkt med kuglen

26. april 2010 af aio07ycs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :)

Håber der er nogle der vil hjælpe mig med følgende opgave:

Bestem koordinatsættet til alfa's (planens) røringspunkt med kuglen. Kuglens ligning er x^2+y^2+z^2-10z+16=0 og planens ligning er x+2y-2z+1=0.

På forhånd, tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af peter lind

Hvis der kun er et røringspunkt må planen være tangentplan til kuglen. Find centrum og radius for kuglen. En vektor som er normalvektor til planen og har samme længde som radius vil afsat fra centrum havne i det søgte punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2010 af mathon

       beregn kuglens centrum C og radius r

       når røringspunktet kaldes R(xo,yo,zo)

gælder
              CR = k·n         hvor k = |CR|/|n| = r/3


Svar #3
26. april 2010 af aio07ycs (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvordan det kan give mig et koordinatsæt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2010 af mathon

            CR = (r/3)·n

            OR - OC = (r/3)·[1,2,-2]

            OR = (r/3)·[1,2,-2] + OC

    R har samme koordinater som vektor OR (et punkt har samme koordinater som sin stedvektor))


Svar #5
26. april 2010 af aio07ycs (Slettet)

okay. Tak for hjælpen :) jeg prøver .


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2011 af Barzel (Slettet)

normalvektoren for planet er det samme som vektoren fra centrum af cirklen til et punkt på planet.

da det er givet i opgaven at et sådan punkt eksister behøves vi ikke undersøge det.

tangenten fra centrum til punkt på plan er altså normalvektoren for plan

punktet kan vi skrive som (x,y,z) punktet for kuglens centrum er (0,0,-5)

så er vektoren fra centrum til punkt=vektor cp

vektor cp=(1,2,-2)=(x-0,y-0,z-5)<=>(x,y,z)=(1+0,2+0,-2+5)=(1,2,3)=p da (x,y,z) i starten er representanter for punktet p


Skriv et svar til: Koordinatsættet til planens røringspunkt med kuglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.