Kemi

pH i blanding

03. maj 2010 af Pools (Slettet) - Niveau: B-niveau

en blanding af 10mL 1.75*10^-5 HCl. pH findes. Er det ikk bare 0.1*1.75*10^-5 = 0.00000175

og så bruge pH=-log(Cs) ? så får jeg 5.75, men facitlisten siger 4.76.

Hvis jeg så til den blanding tilsætter 10mL 0.1M NaOH hvordan finder jeg så pH? skal jeg trække de to koncentrationer fra hinanden ? :S

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2010 af borupz (Slettet)

Da du ikke har andet i din blanding vil pH altid være den samme ved samme koncentration. Husk 1,75*10^-5 M er 1,75*10^-5 mol/L og denne vil ikke ændre sig om du så har taget 10mL af den eller har taget 50mL.

dvs, for at regne pH, siger du bare -log(1,75*10^-5)=4,76

Med hensyn til den anden opgave, skal du tænke dig lidt mere om

Du regner stofmængden ud af HCl via c=n/V
dvs. n(HCl)=(1,75*10^-5)M*(10*10^-3)L=1,75*10^-7mol

dernæst regner du stofmængden ud for NaOH på samme måde. dvs. n(NaOH)=0,1M*(10*10^-3)L=0,001mol

Hvis du skriver reaktionsskemaet op
HCl+NaOH-->H2O+Cl-+Na+

Du kan nu se HCl og NaOH reagerer 1:1 og du vil nu bemærke, at HCl er den begrænsede faktor, så derfor vil du have noget NaOH tilbage.
Dvs. 0,001mol-1,75*10^-7mol=0.0009998mol NaOH tilbage

Vi finder nu koncentrationen af hydroxidioner i blandingen ved c=n/V, vi husker, at vi nu har en blanding med 20mL

c(OH-)=0,0009998mol/(20*10^-3)L=0,4999M

for at finde pH ved vi at
[OH-]+[H3O+]=14 og pH=-log[H3O+]

Dvs pH=14--log(0,4999)=14,05


Skriv et svar til: pH i blanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.