Matematik

Bestem rumfang/optimering

05. maj 2010 af buddhisme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! Jeg har forstår simpelthen ikke den her opgave. Er der en der kan hjælpe mig?

Opgaven siger, at et stykke pap, som er rektangulært er lig med 60 cm langt og 40 cm bredt. Ud fra det skal der laves et låg.

Derefter siger opgaven, at man gør det ved at bortskære de skraverede felter fra det rektangulære stykke pap og folde langs de stiplede linjer (se link: http://i43.tinypic.com/dyxc2x.jpg).
Æskens højde, målt i cm, betegnes med x.
 

A) Bestem rumfang af æsken når x = 3

B) Bestem ved hjælp af den værdi af x, for hvilken æskens rumfang er størst muligt.

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2010 af Oistein (Slettet)

Først skal du overveje hvordan du regner rumfanget ud for en kasse. I opgave A) skal du så finde de størrelser du skal bruge til at regne rumfanget ud på din figur når x = 3 cm. Hvad er y når x = 3 cm?

Spørgsmål B) er præcis ligesom A), bortset fra at x nu ikke har en fast størrelse. Du kan nu tegne grafen for rumfanget som funktion af x. Hvordan finder du maximum og minimum af en funktion?


Svar #2
05. maj 2010 af buddhisme (Slettet)

Altså rumfanget af en kasse er V= Længde * Bredde * højde.

Og y må så være 60? Tror ikke helt det er rigtigt, det jeg siger..


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2010 af Oistein (Slettet)

 Korrekt, V= Længde * Bredde * højde.

Kig igen på din tegning.

Lad os betragte den side der er "nederst" på den højre tegning. Den side er i alt 60 cm. Og ud fra tegningen ser vi, at

60 cm = y + x + y + x = 2*y + 2*x

Hvis x = 3 cm, hvad er y så?

Nu kan du finde højden, længden og bredden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)


Skriv et svar til: Bestem rumfang/optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.