Matematik

matematik sjov

08. maj 2010 af rnadal (Slettet)

hej  jeg har en funktion f(x) = x2 - 4x - 5

og jeg skal bestemme koordinatsættet til hvert af grafens skæringspunkter med førsteaksen

hvordan gør jeg det ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2010 af mathon

            f(x) = y = x2 - 4x - 5                        x-aksen punkter er på formen (x,0)

hvoraf
                    0 = x2 - 4x - 5                          eller vendt om

                    x2 - 4x - 5 = 0 ..............


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2010 af Mellemdrømmeoghåb (Slettet)

a = 1
b = 4
c = -5

0 = ( - b +/- kvadratroden af (b ^2 - 4ac )  ) / 2a

0 = ( 5 +/- kvadratroden af  (16 - 4 * 1 * -5) ) / 2

0 = ( 5 +/- kvadratroden af (16 + 20) ) / 2

0 = ( 5 +/- 6 ) / 2

0 = 11 / 2 = 5,5 eller

0 = - 1 / 2 = - 0,5

Kan det passe?? Kan ikke lige finde min lommeregner, men noget i den stil tror jeg..


Svar #3
08. maj 2010 af rnadal (Slettet)

ok tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2010 af Mellemdrømmeoghåb (Slettet)

#2
 

Okay, ikke helt sådan :S

a = 1
b = -4
c = -5

0 = ( - b +/- kvadratroden af (b ^2 - 4ac )  ) / 2a

0 = ( 4 +/- kvadratroden af  (16 - 4 * 1 * -5) ) / 2

Så må du selv regne den ud derfra :b


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke 0, der er lig med ( - b +/- kvadratroden af (b ^2 - 4ac ) ) / 2a , men derimod de to rødder x, altså

x = ( - b +/- kvadratroden af (b ^2 - 4ac ) ) / 2a


Svar #6
08. maj 2010 af rnadal (Slettet)

skal jeg ikke bruge toppunktsformlen ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Du skal finde rødderne i polynomiet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2010 af Mellemdrømmeoghåb (Slettet)

#5
 

Ups.. : /
Tak, du har selvfølgelig ret (;


Svar #9
08. maj 2010 af rnadal (Slettet)

okay, noget andet er at jeg har en funktion f(x) = x3 + ex + 1 og jeg skal bestemme en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (0,f(0)).

Efter at have differentieret og brugt tangentligningen får jeg ligningen til at være

y = x - 0 - x ??

kan det passe


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2010 af NejTilSvampe

altså y=0 ? det kan det vel godt..

f'(x0) = 3x0^2 + e^x0 = 0  => x0 = ??

y = f'(x0)*(x-x0) + f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvis du indsætter x=0 i Fx=x^3+e^x+1 fås F(0)=2.   Punktet er altså (0,2).     F'(x)=3x^2+e^x.   F'(0)= e^0 = 1.    

En linie gennem (0,2) med hældning 1 hedder y=1*x+2 eller y=x+2.


Svar #12
09. maj 2010 af rnadal (Slettet)

det kan da ikke give 2 ??

hvis du indsætter x = 0 i f(x) = 3x2 + e0 = 1

det giver da 1 ??


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Du blander F(x) og F'(x) sammen !

Vi er enige om, at den oprindelige funktion hedder F(x) = x3+ex+1              Hvis du indsætter x=0 for at finde punktets y-koordinat, får du  y=03+e0+1 = 0 +1+1  = 2

Når det drejer sig om liniens hældning er det F' vi skal have fat i. F' hedder 3x2+ex.              Indsæt  x=0:

F' (0)  = 3*02+e0 = 1           Dette er altså hældningen.          OK - ?                                    


Svar #14
09. maj 2010 af rnadal (Slettet)

ja ok, men er du sikker på at man skal indsætte x0 i den udifferentieret funktion ??


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Det er ikke "x0", du skal indsætte, det er "0" !

Opgaven siger, at du skal bestemme en ligning til tangenten i punktet (0,f(0)). Hvis du skal finde dette f(0), bliver du da nødt til at indsætte x=0 i f(x)

Så er det, vi bagefter differentierer, for at finde grafens hældning i dette punkt med henblik på at finde tangenten . . .


Svar #16
09. maj 2010 af rnadal (Slettet)

jaja men x0 er også 0 i den her opgave,

ok mange tak


Skriv et svar til: matematik sjov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.