Matematik

NIM spillet

10. maj 2010 af Hansenffk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

NIM:  Vinderen er den deltager der tager den sidste pind. Man kan spille med 1, to eller flere bunker.

Eksempel på spilleregler:

NIM med en bunke

- Deltagerne må fjerne en eller to tændstikker fra bunken

- Deltagerne skiftes

NIM med to eller flere bunker

- Deltagerne må fjerne lige så mange tændstikker som de vil

- må kun fjerne fra en bunke ad gangen

- deltagerne skiftes

Er der nogle der har nogle link til opgaver, løsninger mm til dette emne? Eller måske endda kunne hjælpe til at finde ud af hvad man kunne blive stilt af opgave til eksamen:D

Håber i vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det er igen en længere forklaring, men systemet består i at gøre et træk, der efterlader en nim-sum = 0 (prøv at finde det begreb på nettet, det tager for meget plads og tid at skrive det op), det vil sige et 0-multiplum af uparret 4, 2 eller 1, altså det totale uparrede multiplum skal være 0 0 0. Det er for øvrigt ikke nogen fordel at starte spillet, hvis modspilleren spiller sine tændstikker korrekt. Men der må stå noget mere om det på nettet - søg der. Jeg har ikke mere tid.


Svar #2
10. maj 2010 af Hansenffk (Slettet)

 Men det er vel noget der løses strategisk og ikke vha. sandsynlighedsregning ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Ja du skal forfølge en ganske bestemt strategi, men søg selv på nettet. Kan du ikke finde det, så kom igen, men ellers spørg en af de andre. Det er noget lidt à la binær kode uden dog at være det, men det har smagen af det, hvis du forstår, hvad jeg mener.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2010 af Sazkia (Slettet)

Hey, har lige haft den i en eksamenssituation på matematik læreruddannelsen. Det handler om at få lagt de antal pinde over i binær system, og sørger for at summen af disse tal er i vores ti talsystem udelukkende består af lige tal...

Et eksempel

 3 bunker med 5, 7 og 9 pinde i hver, i binær system hedder de 101(1*4+0*2+1*1=5), 111(1*4+1*2+1*1=7),1001 (1*8+0*4+0*2+1*8=9), disse tal lagt sammen i vores ti talsystem:

 101

 111

1001

1213 (summen)

Hermed har vi 3 ulige tal, hvilket betyder vi lige nu ligger i taber position. Det skal vi have ændret på, så ledes det udelukkende kommer til at bestå af lige tal. Derfor skal vi tage fra bunken med de 9 pinde i, da den skaber problemer i 2^4 =8 derudover vil vi gerne have en ekstra i 2^1=2 og en mindre i 2^0=1 for at få udelukkende lige tal.

Dermed får vi følgende

101

111

  10

222

dermed skal vi ende med at have 1*2+0*1= 2 pinde tilbage i bunken der var 9 i, dermed fjerne vi 7 pinde fra denne bunke, for at stille os selv i vinder situationen.

Derudover handler det også hele tiden om at skabe ligevægt, dette især når man har to bunker tilbage, ved at gøre dette er man i vinder situation...

Derudover er der masse omkring spillet her på norsk, fra side 22 af.

http://www.caspar.no/tangenten/2001/t2001-2.pdf

Håber i kunne bruge det til noget...

VH Saskia


Skriv et svar til: NIM spillet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.