Matematik

Projektion af linje på plan

15. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal løse følgende opgave:

Bestem en parameterfremstilling for den linje, der fremkommer ved projektion af l på a.

Plan a:

2x - 3y + 4z = 12

Parameter for linjen l:

x    6        0
y = 0 + t -3 , t € R
z    0        5

Jeg har fået skæringspunktet mellem l og a til at blive P(6 ; 10 ; 8+(1/3) )  , hvor ( t = -20/6 )

Hvad skal jeg så nu? Jeg synes at vektorer i rummet er uoverskuelige. Jeg kan ikke forestille mig i hovedet hvad det er man rent faktisk finder ved at løse denne opgave og hvordan det vil se ud.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Sådan som du har formuleret opgaven, er dit skæringspunkt ikke korrekt. Man kan umiddelbart se, at punktet Q(6 ; 0 ; 0) svarende til t = 0 ligger på linien og i planen, så det er skæringspunktet. Projicer dernæst liniens retningsvektor (0 ; -3 ; 5) på planen og bestem en parameterfremstilling for linien gennem skæringspunktet med den projicerede retningsvektor som retningsvektor.


Svar #2
15. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

jeg havde overset et T i mine udregninger =)

Jeg prøver lige igen.


Svar #3
15. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

når jeg projicerer retningsvektoren for linjen rl på planen a, skal jeg så bruge bruge planens normalvektor na? eller skal jeg finde en retningsvektor ra i planen a først?

Så det er  rl på na

eller

rl på ra   ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Man kan først finde retningsvektorens projektion på planens normalvektor. Projektionen på planen fås da som forskellen mellem retningsvektoren og dens projektion på normalvektoren, idet vi herved har opløst den oprindelige retningsvektor i en komposant langs normalvektoren og en komposant i planen.


Svar #5
15. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Ok jeg er helt blank =/ Måske har jeg repiterer for længe ud i et.


Svar #6
15. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

r på n = ( ( r * n ) / |n|2)  * n  = (0*2 + (-3)(-3) + 5*4) / (22 +(-3)2 +42) * (2; -3; 4) = 29/29 * (2; -3; 4) = (2; -3; 4)

r - (r på n) = (0 - 2; -3 -3; 5 - 4) = (-2; -6; 1)

en parameterfremstilling for den linje, der fremkommer ved projektionen af l på a, er derved.

(x;y;z) = (0; -3; 5) + t(-2; -6 ;1)    , hvor jeg har valgt skæringspunktet P(0;-3;5) til et punkt på parameteren

Long shot, men er det således jeg skal gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Projektionen af liniens retningsvektor (0 ; -3 ; 5) på liniens normal er (29/29) ( 2 ; -3 ; 4), så projektionen på planen  er vektoren

(0 ; -3 ; 5) - ( 2 ; -3 ; 4) = (-2 ; 0 ; 1) .

Projektionen af linien går gennem skæringspunktet (6 ; 0 ; 0) , så det skulle være ligetil nu at opstille parameterfremstillingen for den projicerede linie:

(x ; y ; z) = (6 ; 0 ; 0) + t (-2 ; 0 ; 1)


Skriv et svar til: Projektion af linje på plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.