Matematik

bestem en ligning for tangenten ...

18. maj 2010 af Peterhansen92 (Slettet)



UDEN HJÆLPEMIDLER

en funktion f er bestemt ved

f(x) = 2 * x^-1

Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(2,(2)).

f ' (x) = 2 * ( - 1/x^2)

f = 2 * ( -1 / 2^2 ) = -2 /4 = (-1/2)

tangentligning:

y = f ' (x0)(x-x0) + f(x0)

f ' (x0) = -1 / 2

x0 = 2

f(x0) = 2 * 2^-1

y = -1/2 * (x - 2) + 1   

= -1/2x + 2

Tangenten t skærer førsteaksen i punktet A og andenaksen i punktet B.

bestem afstanden mellem punkterne A og B.

A ( 4, 0)   og B ( 0 , 2 )

√4^2 + 2^2   = √20


er det rigtig lavet eller ? er lidt usikker på om mellemregningerne er rigtige ved bestemmelse af tangentligning
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tangenten skal gå gennem (2 ; f(2)) = (2 ; 1) og have hældningskoefficient f'(2) = -1/2 . Din tangentligning er korrekt. Afstanden mellem A og B er også korrekt, selv om nogle foretrækker at skrive √20 = 2·√5 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2010 af NejTilSvampe

 umiddelbart ser det rigtigt ud. mellemregningerne er sat godt op, det kan ses du forstår opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2010 af AMelev

Din rækkefølge er lidt mystisk, fx angiver du f '(x0), før du har fortalt, hvad x0 er.
Skal du ikke finde tangenten i P(2,f(2))? Du skriver P(2,2)????

f(x) = 2x-1 ⇒ f '(x) = -2x-2

x0 = 2

f(x0) = f(2) = 2*2-1 = 2*1/2 = 1 Det sidste fortæller du ikke, men du bruger det.

f '(x0) = -2*2-2 = -2/22 = -2/4 = -1/2

Tangentligningen er rigtig, og så er det bare at indsætte, som du også gør .

Husk at angive, hvordan du bestemmer A og B og afstanden mellem dem. Det er IKKE nok bare at lave nogle regnerier på nogle tal, som kun du ved, hvorfra stammer. Regnerierne er OK, men du får ikke meget for det uden forklaring.
Tag et af de seneste eksamensæt og læs, hvad der bedømmes ved besvarelsen.


Svar #4
25. maj 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

f ' (x0)   er det det samme som f ' (2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2010 af mathon

på opfordring:

du skal ordne det lidt mere

     en funktion f er bestemt ved

     f(x) = 2/x     x≠0

    Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(2,f(2))

........

    f '(x) = -2/x2
    xo = 2
    f '(2) = -2/22 = -(1/2)

    f(2) = 2/2 = 1
tangentligningen i (2,1) har ligningen:

    y = f '(2)·(x-2) + f(2)

    y = -(1/2)·(x-2) + 1

    t:  y = -(1/2)x + 2
med akseskæringsformen

   t:  x/4 + y/2 = 1

1.aksen (y=0) skæres i A(4,0)
2.aksen (x=0) skæres i A(0,2)

|AB| = √(4-0)2+(0-2)2) = √(16+4) = √(20) = √(22·5) = √(22)·√(5) = 2√(5)


              
 


Skriv et svar til: bestem en ligning for tangenten ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.