Matematik

Vektorregning: Finde koordinatsæt til plan på kugle

18. maj 2010 af cje1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hey

Kan simpelthen ikke finde hoved eller hale i denne her opgave. Ved godt jeg skal anvende distance formlen v/ dist(C,alfa), dernæst er jeg dog helt blank.

[i]Bestem koordinatsættet til alfa's (planens) røringspunkt med kuglen. Kuglens ligning er x^2+y^2+z^2-10z+16=0 og planens ligning er x+2y-2z+1=0.[/i]

På forhånd, tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. maj 2010 af mathon

   kuglen: (x-)2 + (y-)2 + (z-5)2 = 25 - 16

               (x-0)2 + (y-0)2 + (z-5)2 = 32


Svar #2
18. maj 2010 af cje1234 (Slettet)

 Yeah I know :)

Men det bringer mig vel ikke meget tættere på koordinatsættet? Altså det eneste som det kan bruges til er vel at planen er tangent til kuglen?  Så hvad er næste skridt på vejen mod koordinatsættet?

Men tak for svaret :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. maj 2010 af mathon

   kuglen: (x-0)2 + (y-0)2 + (z-5)2 = 25 - 16

   (x-0)2 + (y-0)2 + (z-5)2 = 32
   x2 + y2 + (z-5)2 = 32

   linjen gennem centrum (0,0,5) med retningsvektor = n =[1,2,-2], som er planens normalvektor
   skærer kuglen i det ønskede punkt P:

   OP = OC + t·n

   (x,y,z) = (0,0,5) + t·(1,2,-2)
eller
   x = t
   y = 2t
   z = 5-2t
  som indsat i kuglens ligning
giver
   t2 + (2t)2 + (5-2t-5)2 = 9 som reduceres til

   9t2 - 9 = 0
   t2 - 1 = 0

   t = ±1 hvor t = -1 må forkastes
   da (0,0,5) + (-1)·(1,2,-2) = (-1,-2,7) ikke ligger i
   α: x+2y-2z+1=0 (gør planens ligning falsk)

   t = 1
  og
   P = (0,0,5) + 1·(1,2,-2) = (1,2,3)
   som ligger i planen
  α: x+2y-2z+1=0 (gør planens ligning sand)


 


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. maj 2010 af AMelev

Du kan benytte parameterfremstillingen for planen - indsætte i kuglens ligning  - bestemme t - indsætte i planens parameterfremstilling - og vupti har du dit røringspunkt.

Til parameterfremstillingen, skal du bruge 3 punkter i planen. Du bestemmer selv de 2 koordinater for et punkt og beregner den tredje koordinat ud fra planens ligning.


Svar #5
18. maj 2010 af cje1234 (Slettet)

Ahh nu forstår jeg!

Mange tak for i tog jer tid til at hjælpe :)


Skriv et svar til: Vektorregning: Finde koordinatsæt til plan på kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.