Almen studieforberedelse (AT)

HJÆLP - metoder!!

20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Jeg sidder og skriver synopsis i AT eksamen fra 2008 med fremtid - vision og forudsigelser.

jeg har valgt filmen "The day after tomorrow" som det engelske værk, da jeg har fagene engelsk og samfundsfag.

mit spørgsmål er så; hvilke metoder kan benyttes til at analysere og fortolke filmen? 

- må man bruge både samfundsfaglige og engelske metoder til det? 

Håber meget på hjælp!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Du bruger engelskfaglige metoder til at belyse filmen. Samfundsfaglige metoder bruges oftest på datasæt, eller andre former for mere komplekse undersøgelser.

Karam


Svar #2
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Dvs. jeg MÅ IKKE bruge begge dele? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Jo du gerne. Problemet er lidt mere at du ikke KAN bruge begge to.

Karam


Svar #4
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Hvorfor er det lige jeg ikke kan? 

Har ellers fundet en glimrende samfundsfaglig model "Toulmins model" som er til at analysere tekster. og teksten er så manuskriptet på filmen.

Og så har jeg valgt hermeneutikken som den engelske? 

Kan jeg ikke det? :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

For at du kan bruge det som argument, må du først lige overbevise mig om at Toulmins Model er en samfundsvidenskabelige model (hint: det er den ikke)

Desuden er en model ikke det samme som metode. Modeller er noget man bruger indenfor rammerne af en metode.

Valgt er et ord jeg ikke er vild med, da en metode sådan set ikke er noget man vælger. Ofte kan et problem ikke gribes an på særlig mange andre måder. Jeg forstår dog hvad du mener, og det er fint.

Men husk igen: du kan ikke sidestille Toulmins Model og  hermeneutikken da den ene er en model og den anden er en metode.

Karam


Svar #6
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 ja, det ved jeg godt.

Toulmins model står i min Samfundsfags metode bog "Fold dig ud -  i samfundsfaglige metoder" og går da derfor udfra at det er en samfundsfaglig model!? 

Jeg har også skrevet i min synopsis at modellen er til brug for at analysere filmen og den hermeneutiske metode for at analysere og fortolke den engelsk fagligt. 

Nej, ved godt det ikke er noget man vælger. men der er flere metoder og modeller og der kan man finde den rigtige. jeg mener så det jeg har valgt burde være korrekt. 

men jeg er så heller ikke helt inde i metoder og modeller, det er ikke noget vi som sådan er blevet undervist i. og ja, AT er jo det store spørgsmål for mange gymnasiestuderende.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Ja det er helt sikkert. Altså Toulmins Model kan bruges i samfundsfag, og kan måske (!!) omtales som en samfundsvidenskabelige model (til analyse af taler osv), men den er simpelthen ikke en metode i samfundsfag - ligegyldigt hvad din bog skriver.

Nej, ved godt det ikke er noget man vælger. men der er flere metoder og modeller og der kan man finde den rigtige. jeg mener så det jeg har valgt burde være korrekt. ... skriver du - forstår ikke helt. "Man vælger ikke, men du vælger altså alligevel" siger du.

Karam


Svar #8
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Nej, jeg ved da godt det ikke er en metode - men en model. og det må man vel godt skrive at man har benyttet sig af? 

Ja, du har ret i det ikke er noget man vælger. 

men jeg ved ikke hvordan jeg så finder den rigtige, eftersom vi ikke har fået decideret undervisning i metode anvendelse?! 


Svar #9
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Jeg takker rigtig mange gange for din indsats til at hjælpe mig, men jeg ved heller ikke lige om det er mig der formulere mig dårligt herinde. Skriver lige hvad jeg indtil videre har skrevet under materialer, metoder og teorier: 

Indenfor humaniora har jeg benyttet mig af filmen ”The Day After Tomorrow” og forskellige fagbøger om miljøpolitik og klimadebatten, for at kunne formulere en teori. Først og fremmest anvendes hermeneutikken, for at læseren ved hjælp af forforståelsen fortolker og analysere teksten, for dermed at opnå en overordnet forståelse.
Jeg har valgt at benytte mig af Toulmin’s model til at analysere og fortolke filmen ”The Day After Tomorrow” på den samfundsfaglige vinkel. Her har man påstanden ”Stop global warming”, som er det budskab modtageren skal tage stilling til. Belægget er i denne film at der vil komme en ny istid, hvis ikke der bliver handlet snarest og bliver ændret på CO2’en. Det er den begrundelse som afsenderen bruger som støtte for sin påstand. Herefter har vi hjemlen som er at vi gerne vil opretholde jorden og menneskeligheden, altså den overordnede logiske sammenhæng der forbindes mellem påstand og belæg.
Den kvalitative metode er benyttet til undersøgelse af klimadebatten for vores verden i forhold til filmen og deres individer. Hertil er også anvendt induktion til dannelsen af en overordnet teori.
Som teori må jeg gå ud fra en idealistisk kontra realistisk forståelse af amerikansk udenrigspolitik.
 

Er det rigtigt, eller er jeg helt ved siden af?

Du skal selvfølgelig kun bruge tid på det, hvis du har tid og lyst. 

på forhånd tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Indenfor humaniora har jeg benyttet mig af filmen ”The Day After Tomorrow” og forskellige fagbøger om miljøpolitik og klimadebatten, for at kunne formulere en teori. Først og fremmest anvendes hermeneutikken man anvender ikke rigtigt hermeneutikken, men det der kaldes den hermeneutiske cirkel / spiral, for lav orden om til hvor og slet så at at læseren ved hjælp af forforståelsen fortolker og analysere der skal nutids-r på teksten, for dermed at opnå en overordnet forståelse og evt kunne bruge denne til videre fortolkningen af teksten, eller andre tekster..
Jeg har valgt at benytte mig af Toulmin’s model til at analysere og fortolke filmen ”The Day After Tomorrow” på den samfundsfaglige vinkel. Her har man påstanden ”Stop global warming”, som er det budskab modtageren skal tage stilling til. Belægget er flyt til før "at" i denne film at der vil komme en ny istid, hvis ikke der bliver handlet snarest og bliver ændret på CO2’en CO2-udslippet på Jorden. Det er den begrundelse som afsenderen bruger som støtte for sin påstand. Herefter har vi hjemlen som er at vi gerne vil opretholde jorden og menneskeligheden, altså den overordnede logiske sammenhæng der forbindes mellem påstand og belæg.
Den kvalitative metode er benyttet til undersøgelse af klimadebatten for vores verden i forhold til filmen og deres individer. Hertil er også anvendt induktion til dannelsen af en overordnet teori.
Som teori må jeg gå ud fra en idealistisk kontra realistisk forståelse af amerikansk udenrigspolitik.

Altså det ser fint ud, men du har det samme problem som næsten alle gymnasieelever sidder med og som jeg også sad med sidste år - I kommer ikke helt rigtigt ind under metoden - det meste du redegører for der er som sagt din model og hvorledes du bruger den. Du har jo ikke rigtigt fortalt hvad du fik ud af at bruge den hermeneutiske spiral.

Hvis jeg var dig ville jeg købe den bog jeg linker til nedenfor da der i den er brugt meget krudt på netop at beskrive metoderne til de forskellige fag. Ellers skal du i hvert fald nok lidt ud at søge lidt på nettet, for i det du skriver der har du 100 % ikke kommet et eneste ord ind på den metode  du bruger i samfundsfag. Toumins Model er primært en danskfaglig model der bruges til at kigge på hvorledes man argumenterer for en påstand. Man kan analysere forskellige ting i samfundsfag med den, men det gør den ikke til et samfundsvidenskabelige model - og slet ikke metode.

Karam


Svar #11
20. maj 2010 af KIEbenne (Slettet)

 Tak for hjælpen, jeg vil prøve og komme dybere ned i metoderne.

Har gudskelov en der kan hjælpe mig senere i dag med de samfundsfaglige metoder, for det er jeg ikke helt god til at forstå. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Det lyder godt. Tag at sug til dig, for der kan man score gode point. Held og lykke og hav en god  dag

Karam


Skriv et svar til: HJÆLP - metoder!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.