Matematik

Effektiv rente

23. maj 2010 af chetaah (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej nogen som kan hjælpe mig her?

jeg skal beregne den effektive rente på denne opgave:

Hanne købte den 1. marts 2007 en computer. I 2 år skulle Hanne betale 460,00 kr. om måneden (24
gange), første gang den 1. april 2007. Rentefoden var 1,5% pr. måned.
 

Hvordan beregner jeg rentefoden? Når jeg sætter tallene ind i tabellen får jeg resultatet til 42,95 % men i følge ''facitlisten'' er resultatet 19,56% ...........???? Hvor laver jeg en fejl?


Svar #1
23. maj 2010 af chetaah (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2010 af Isomorphician

Vis dine udregninger...


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

De 42,95% er renten i alle 24 måneder 1,01524  -1

De 19,56% der står i facitlisten er pro anno renten eller den årlige rente. 1,01512 -1

 Hvis opgaveformuleringen virkelig lyder "beregn den effektive rente på denne opgave"  kan det give anledning til forvirring.


Svar #4
24. maj 2010 af chetaah (Slettet)

I opgavesættet står der at jeg skal beregne hvor meget den effektive rente er pr. år? Hvor laver jeg en fejl?


Svar #5
24. maj 2010 af chetaah (Slettet)

I got it!

§

Men kan I så hjælpe mig med denne her. Jeg skal nu beregne restgælden efter den 12. betaling.

Opgaven er her:

Hanne købte den 1. marts 2007 en computer. I 2 år skulle Hanne betale 460,00 kr. om måneden (24
gange), første gang den 1. april 2007. Rentefoden var 1,5% pr. måned.

Prisen på computeren er: 9213,99 kroner

Jeg får et helt sindssygt tal når jeg sætter talene ind i gældsformlen.

Rt = Ao * (1+r)^t - y * (1+r)^t - 1 / r

R12 = 9213,99 * (1+0,015)^12 - 460 * (1+0,015)^12 - 1 / 0,015 = 697695 ?!?!?!?!?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2010 af Economist (Slettet)

Den effektive rente p.a:

så du har altså:

Nu er det imidlertid sådan, at nogle låntyper opererer med en lidt anden definition på effektiv rente. For eksempel kreditforeninger hvor gebyrer som bidrag også skal tælles med. Den effektive rente er her defineret som renten, der medfører, at den samlede nuværdi af alle betalingerne bliver lig lånebeløbet. 

Så mit spørgsmål må være, om de 460,00 kr, hun skal betale, er ydelsen, afdraget eller et eventuelt bidrag? Umiddelbart er de ligegyldige for den effektive rente, idet vi jo ser, at de ikke indgår i formlen, men de er ikke ligegyldige, hvis vi har fat på en lånetype som beskrevet ovenfor. Desuden er det da vigtigt at kende hovedstolen, idet bidragene skal trækkes fra i denne. 


Svar #7
24. maj 2010 af chetaah (Slettet)

De 460 vil jeg mene er y altså ydelsen? Men kan du hjælpe mig med mit ''problem'' som jeg har beskrevet ovenfor?


Skriv et svar til: Effektiv rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.