Matematik

Forskrift til f

25. maj 2010 af bkacky (Slettet) - Niveau: A-niveau

funktionen f er løsningen til
dy/dx=1/x*y+1

og grafen for f går gennem P(1,4).
Jeg skal bestemme en forskrift for f

jeg vil umiddelbart finde den eksakte løsning til dy/dx vha formlen: -b/a*c*eax og dernæst indsæt P i den eksakte løsning så jeg kan finde værdien for c... men når jeg gør det så får jeg vildt mærkelig tal...

den forskrift jeg får for f går slet ikke gennem P

hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2010 af AMelev

Er du sikker på, du har sat de parenteser, der skal sættes?
Hvis jeg løser differentialligningen, som du har skrevet den, får jeg y = x·ln(x) + c·x, så du skal lige give den helt rigtige ligning.

Den formel, du anivser - jeg går ud fra, der skulle stå y = -b/a*c*eax  - hvor har du den fra? Hvilken diff.lining er det løsning til? Hvad er a og b?


Svar #2
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

y = -b/a*c*eax er den eksakte løsning for lineær differentialligning af typen: y' = a*y+b og det er vores differentialligning jo.

jeg vil sige at a = 1/x og b er 1

men det giver som sagt noget vulapyk udregning...


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2010 af AMelev

Ok, så er det der, det kikser.
a og b skal være konstanter, og 1/x er jo en funktion med x som variabel.

Dette er en linær differentialligning. y ' -1/x·y = 1, dvs. y' +g(x)·y = h(x), hvor g(x) = -1/x og h(x) = 1

Men har du ikke et værktøj, der kan hjælpe dig med at løse differentialligninger? TI89, TII, MathCad eller andet?


Svar #4
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

jeg har TI89 og Ti84 og TI-interactive.... men hvordan skriver man det ind på dem...? hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2010 af AMelev

I TII: desolve(y' = 1/x*y+1,x,y)
Så får du resultatet med et @(nr) - det er konstanten.

Hvis du vil have den specifikke løsning skriver du desolve(y'= 1/x *y + 1 and y(1)=4, x, y) og VUPTI får du løsningen.


Svar #6
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

det er sku da smart..  kan jeg gøre det ved alle salgs differentialligninger?

da jeg gik på gym for 7 år siden var der sku ikke noget der hed solve... så bliver imponeret hver dag over hvad lommeregneren kan :) tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2010 af AMelev

Jep - du skriver bare din differentialligning  and randbetingelse, krydser fingre og ...... Det er nok ikke alle differentialligninger, CAS-værktøjerne kan løse, med de mest elementære kan de.


Skriv et svar til: Forskrift til f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.