Fysik
Frit fald - hurtigt spørgsmål
09. marts 2005 af
Julie J (Slettet)
Hej!
Nogen der kan forklare mig hvorfor en sten på 5 kg rammer jorden samtidig med en sten på 1 kg hvis de slippes fra samme højde?
På forhånd tak!
Nogen der kan forklare mig hvorfor en sten på 5 kg rammer jorden samtidig med en sten på 1 kg hvis de slippes fra samme højde?
På forhånd tak!
Svar #1
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)
fordi de accelereres med den nøjagtig samme acceleration, tyngdeaccelerationen, g=9,82m/s^2
Svar #2
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Julie,
Måske har I beskæftiget jer med frit fald (i vakuum), i fysik. I så fald vil du erindre, at hvis et legeme med massen m slippes fra højden H, så er højdefunktionen h af tiden
h(t) = H - 1/2*g*t^2
og faldtiden T opfylder, at h(T) = 0, ergo
T = sqrt[2H/g]
som er uafhængig af m.
Dette er naturligvis ikke, hvad vi observerer, såfremt vi slipper en fjer og en metalkugle simultant fra samme højde, eksempelvis 1 meter. Kuglen rammer jorden først, ikke sandt? Men det skyldes, at vi ovenfor har ignoreret luftmodstanden. Formlen gælder kun eksakt i vakuum.
Uden at gå i nærmere detaljer her vil jeg dog bemærke, at tager man højde for luftmodstand, så vil faldtiden generelt afhænge af parametre såsom legemets masse og tværsnit vinkelret på luftstrømmen.
//Singularity
Måske har I beskæftiget jer med frit fald (i vakuum), i fysik. I så fald vil du erindre, at hvis et legeme med massen m slippes fra højden H, så er højdefunktionen h af tiden
h(t) = H - 1/2*g*t^2
og faldtiden T opfylder, at h(T) = 0, ergo
T = sqrt[2H/g]
som er uafhængig af m.
Dette er naturligvis ikke, hvad vi observerer, såfremt vi slipper en fjer og en metalkugle simultant fra samme højde, eksempelvis 1 meter. Kuglen rammer jorden først, ikke sandt? Men det skyldes, at vi ovenfor har ignoreret luftmodstanden. Formlen gælder kun eksakt i vakuum.
Uden at gå i nærmere detaljer her vil jeg dog bemærke, at tager man højde for luftmodstand, så vil faldtiden generelt afhænge af parametre såsom legemets masse og tværsnit vinkelret på luftstrømmen.
//Singularity
Svar #3
10. marts 2005 af Julie J (Slettet)
Hej igen!
#1: Der oplyses (hvilket jeg burde have prioriteret) at genstandende bevæger sig med konstant fart, det vil vel sige, at a=0, ikke? Så gælder det vel ikke?
#2: Det er et forsøg vi har lavet med frit fald med nogle papirkageforme af forskellige størrelser - og i kraftanalysen har vi forsøgt at inddrage og medregne luftmodstanden... derfor forstår jeg ikke, at de skulle have den samme faldtid? Vi har ikke regnet med den formel du nævner - kan du måske forklare det på en anden måde?
#1: Der oplyses (hvilket jeg burde have prioriteret) at genstandende bevæger sig med konstant fart, det vil vel sige, at a=0, ikke? Så gælder det vel ikke?
#2: Det er et forsøg vi har lavet med frit fald med nogle papirkageforme af forskellige størrelser - og i kraftanalysen har vi forsøgt at inddrage og medregne luftmodstanden... derfor forstår jeg ikke, at de skulle have den samme faldtid? Vi har ikke regnet med den formel du nævner - kan du måske forklare det på en anden måde?
Skriv et svar til: Frit fald - hurtigt spørgsmål
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
