Matematik

Please hjælp: Uden hjælpemidler

25. maj 2010 af Alkymisten (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skulle lige til at gå i seng da jeg kom i tanke om at jeg slet ikek havd egennemgået disse:

Opgave 1

En cirkel er gived ved

x2+2x+y2-4y=0

og det oplyses, at punktet P(1,1) ligger på cirklen.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

Opgave 2

En kugle er gived ved lignigen

x2+6x+y2-14y+z2+2z+23=0

Bestem koordinatsætet til kuglens centrum og kuglens radius.

En der ikke nok vil vise hvordan de løses?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

(Det hedder givet ved) .

Opg 1. Find cirklens centrum C. Vektoren CP er da normalvektor til tangenten, og tangenten skal gå gennem P.

Opg 2.

Kompletter kuglens ligning til kvadrater på toleddede størrelser:

(x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r2

Cirklens centrum er da i (a;b;c) og dens radius er r .


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

jamen godaften :P

opgave 1:

først findes centrum for cirklen: x2+2x+y2-4y=0 <=> (x+1)2+(y-2)2=1+4=5

normalvektoren for tangenten kan blandt andet være vektoren fra centrum til punktet P: vektorCP=(1-(-1) ''over'' 1-2)=(2 ''over'' -1)

ligningen for tangenten til cirklen i punktet P kan nu bestemmes: 2(x-1)-1(y-1)=0 <=> 2x-y-1=0

opgave 2:

x2+6x+y2-14y+z2+2z+23=0 <=> (x+3)2+(y-7)2+(z+1)2=-23+32+72+12 <=> (x+3)2+(y-7)2+(z+1)2=36=62

kuglens centrum: C(-3;7;-1) og radius: r=6

hvordan gik det egentlig med dansk? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Se, det gik jo rigtig pænt.


Svar #4
26. maj 2010 af Alkymisten (Slettet)

Beklager fejlen, men manglen på søvn har efterhånden sat sit præg...

Opgave 1

(x+1)2+(y-2)2=5 , hvoraf centrum kan aflæses til (-1,2), hvorfor normalvektoren er givet ved n=(-2,1). Hvad så?

Opgave 2

(x+3)2+(y-7)2+(z+1)2=36 så er kuglens centrum (-3,7,-1) og radius er r=sqrt(36)?


Svar #5
26. maj 2010 af Alkymisten (Slettet)

Fedt så har jeg lige siddet og prøvet forgæves!!


Svar #6
26. maj 2010 af Alkymisten (Slettet)

Men tak for hjælpen begge to og godnat..


Svar #7
26. maj 2010 af Alkymisten (Slettet)

hov nu har jeg også lavet en fejl mht. Normalvektoren :-S


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Det var vel ikke forgæves, hvis du også fik løst opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2010 af Banan1 (Slettet)

#3 - jaja jeg kan stadig tænke selvom den næsten er halv 1. ;)

#6 - det var så lidt. :)

husk altid at der aldrig vil dukke grimme tal op som sqrt36, så tjek lige efter hvis du får grimme tal.


Skriv et svar til: Please hjælp: Uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.