Matematik

kuglens ligning

31. maj 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle.

Hvordan kan man finde kuglens ligning ud fra 2x^2 + 2y^2 + 2z^2 - 10x -16y + 34z + 169 = 0

Har skriftlig eksamen i morgen, såv il gerne lige se hvordan denne type opgave løses. Jeg kender kuglens ligning m.m., men det er når det er koefficenter foran x^2,y^2 og z^2 der går kuk i den. Nogen som kan vise, trinvist,hvordan denne type af opgave skal løses?

kh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2010 af peter lind

Du skal skrive det om til (x-a)2+(y-b)2+z-c)2 = r2.

Hvis du ser på det første led (x-a)2= x2-2ax+a2 og sammenligner med ligningen vil du at leddet med x er -10x som altså skal svare til de -2ax. a må altså være 5. Hvis du så skriver det som (x-5)2 får du yderligere et 52=25, som du må addere på højre side for at få det til at stemme . Tilsvarende behandler du leddene med y og z.


Skriv et svar til: kuglens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.