Kemi

pH i opløsning

05. juni 2010 af Pools (Slettet) - Niveau: B-niveau

7,50 mL 0,20 M ethansyre + 5,00 mL 0,20 M natriumethanoat blandes. Her får jeg pH til 4.58 ved pH = 4.76 + log(0.08/0.12) = 4.58

Der tilføjes nu 0.01M 10mL NaOH. Er det da rigtigt at sige 0.1*0.001/(0.0075+0.005+0.010) = 0.00444

Og så derefter: pH=4.76 + log(0.08+0.00444/(0.12-0.00444))

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Vil du være venlig at skrive enheder, ellers er det MEGET besværligt at vide hvor hvilke tal kommer fra!

nethanoat(efter)=nethanoat(før)-nNaOH, hvor nNaOH=c*V, v=10mL og c=0,01M, jeg kan ikke helt se, hvad du laver her: 0.1*0.001/(0.0075+0.005+0.010) = 0.00444(jeg tror du forsøger at finde stofmængden af NaOH, ikk? Sådan findes denne ikke!)
 

Ellers rigtigt tænkt :-)


Svar #2
05. juni 2010 af Pools (Slettet)

Ja du har ret.

Først finder jeg n=0.01M*0.010L=0.001mol

Derefter deler jeg stofmængden med samlede volumen, som er 7.5mL + 5mL + 10mL = 22.5mL ikk sandt ? altså 0.001mol/0.0225L = 0.00444

derefter pH=4.76 + log(0.08+0.00444/(0.12-0.00444))
 

Er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Det ser næsten korrekt ud, du mangler at rette koncentrationen af basen og syren med den totale volumen(der er jo tilsat 10mL extra!, her tænkes på 0,08M og 0,12M).

I øvrigt behøver du IKKE at benytte koncentrationer i formlen da:

pH=pKa+log((cbase/csyre)=pKa+log( nbase/nsyre)

Dermed kan du spare en del udregninger(og hermed minimere muligheden for fejl) ved at gøre således:

pH=pKa+log(nbase/nsyre), nbase=c*V=0,005L*0,2M=0,001mol, nsyre=0,0075L*0,2M=0,0015mol

Dvs. pH=4,76+log(0,001mol/0,0015mol)=4,58

Det samme kan gøres ved den næste:

pH=pKa+log(nbase+nNaOH/nsyre-nNaOH), nNaOH=c*V=0,01M*0,01L=0,0001mol

Dvs. pH=4,76+log((0,001mol+0,0001mol)/(0,0015mol-0,0001mol))=4,66

Du gør det meget lettere for dig selv, hvis du ofte regner med stofmængder :-)


Skriv et svar til: pH i opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.