Fysik

Modstand i parallelforbindelse

07. juni 2010 af mathias-s (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har læst flere steder, at den resulterende modstand i en parallelforbindelse ALTID er større end den mindste modstand i kredsløbet? Hvordan kan det forstås?

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af CH253 (Slettet)

Har selv lige siddet og fumlet med det samme :)
Det hænger sådan sammen:


Du har to parallelforbundne resistorer R1 og R2
Vi ved fra Kirchhoffs 1. lov at en parallelforbindelse virker som en strømdeler og vi har altså:
I=I1+I2 og I1=U/R1 og I2=U/R2
Altså er I=U/R1+U/R2=U(1/R1+1/R2)
Hvis man isolerer U får man: U=I(1/R1+1/R2)-1
Vha. Ohms 1. lov ser vi så at 1/R= R1+1/R2


Håber det er til at forstå.. Ellers må du spørge :)

(Går forresten ud fra du mener at erstatningsresistansen altid er mindre end den mindste modstand? Det er nemlig det rigtige ;) )


Svar #2
07. juni 2010 af mathias-s (Slettet)

Ja mindre :)

Okay, altså der skal vel stå 1/R=1/R1+1/R2

Men hvordan kan man ud fra den formel se, at R er mindre end den mindste modstand?

Og evt. også hvordan det rent fysisk kan forstås?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2010 af CH253 (Slettet)

Ja, selvfølgelig 1/R=1/R1+1/R2.. Du kan se ud fra formlen at R er mindre.. Tænk f.eks. på 1/2 + 1/2 = 1/1 (R1=R2=2 og R=1) eller 1/4 + 1/4 = 1/2 (R1=R2=4 og R=2) - you see?


Skriv et svar til: Modstand i parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.