Matematik

lineære funktioner

07. juni 2010 af millebak (Slettet) - Niveau: B-niveau

Når man slukker for en fryser, stiger temperaturen inden i den. Den følgende forskrift kan bruges til
at beregne temperaturen (f(x)) i grader, x timer efter at fryseren blev slukket:

??=0,2??−18

a) Bestem temperaturen indeni fryseren to timer efter, at den er blevet slukket.
b) Hvor længe har fryseren været slukket, hvis temperaturen indeni den er 0???
c) Forklar med egne ord, hvad forskriften indeholder.
 

________________________

Håber virkelig der er en der kan hjælpe mig (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af Laughian (Slettet)

f(x)=0,2x-18       lineær funktion

a) f(x)=0,2*2-18 = 18,2          2 indsættes på x´s plads.

b) 0 = 0,2x-18 <=> 18 = 0,2x <=> x = 18/0,2 = 90          0 indsættes på f(x)'s plads

c) Den indeholder a: (hældningskoefficient: temperaturen stiger med 0,2 grader pr. time)
                                  b: (skæring med y-aksen: temperaturen er på - 18 når x er 0)


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af AMelev

Der mangler egentlig nogle oplysninger for at kunne opstille modellen, men jeg går ud fra følgende:

Temperaturen, før der slukkes er -18ºC, dvs. at startværdien b = f(0) = -18
Temperaturen stiger med 0,2ºC pr. time, så efter x timer er den steget med 0,2x ºC

Modellen skal beskrive f(x) = temperaturen (ºC) som funktion af x = tid efter slukning (timer)

ad b) Temperaturen er 0 betyder, at f(x) = 0. Indsæt udtrykket for f(x) og løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2010 af Laughian (Slettet)

 Jeg synes egentlig at der er oplysninger nok til at kunne besvare opgaverne...

Så længe a og b er opgivet, så burde de kunne løses, som skrevet i #1 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2010 af bemil (Slettet)

#3
 

 Jeg synes egentlig at der er oplysninger nok til at kunne besvare opgaverne...

 

Dog giver a) ikke 18,2, men -17,6

Mvh Emil


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2010 af Laughian (Slettet)

Hej Emil

OK..måske det man kalder en regnefejl?

Det vigtige er dog at der er oplysninger nok til beregning af ovenstående opgaver, og at mellemregningerne er korrekte..resultatet kan opdages hurtigt..

Laughian


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2010 af bemil (Slettet)

Jeg kunne næsten tænke mig til at det var gået lige hurtigt nok, og at du udemærket er klar over hvordan man regner den ud.


Svar #7
07. juni 2010 af millebak (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp (:

Kh Mille


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2010 af AMelev

Det kommer da an på, hvor der skal stå  f(x), og hvor der skal stå x - det var jo det, der problemet, og hvis man ikke ved, hvad konstanterne angiver, kan man ikke på forhånd gå ud fra, at f(x) skal stå på venstre side og x på højre.
x = 0,2f(x) - 18 ville også være en model, der opfylder betingelsen, at temperaturen stiger.
Men vi benytter et dagligdags kendskab til fryseres temperatur og matematisk vanetænkning til at stille modellen op på den anden måde.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2010 af bemil (Slettet)

x = 0,2f(x) - 18

18x=0,2f(x)

f(x)=18x/0,2

f(x)=90x

Det ville give en fryser, der holder temperaturen på 0 grader, og hvis man slukker den, stiger temperaturen til 90 grader pr. time.Det ville ikke være en fryser men et køleskab. Den ville ikke stå på Jorden, men på på Merkur en solskinsdag.

Jeg synes godt man kan forsvare at regne den ud, som vi har gjort. Det er fint at tænkle i nye baner, men man må forholde sig til virkeligheden

Mvh Emil


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2010 af AMelev

Vi er enige, men vi bruger noget mere og andet end det, der faktisk er oplyst. Det er ikke et spørgsmål om at tænke i nye baner, men at forholde sig til de faktiske oplysninger - er de tilstrækkelige eller ikke. Ved vi nok?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. juni 2010 af bemil (Slettet)

De er ganske tilstrækkelige, men åndsvagt at diskutere noget, der er så latterligt. Der er ikke noget der stiger fra 0 til 90 grader ved at bliver slukket. Der er heller ikke nogen frysere, der i tændt tilstand holder temperaturen på 0 grader. Så er det jo ikke en fryser. Hvis du vil kværulere, så må det være din egen sag.

Jeg håber ikke at du får en opgave der hedder:

Peter skal fra København til Berlin hurtigst muligt. Hvordan skal han gøre?

Med tog er gennemsnitsfarten 70 km/t, men det går først om en time. Det tilbagelægger 725 km.

Bilen holder en gennemsnitsfart på 90 km/t, men har 50 km længere.

Så kan du jo svare: Jamen vi ved jo ikke om toget rent faktisk kører til Berlin, eller om Peter kan finde vej dertil.


Skriv et svar til: lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.