Matematik

Skæring ml. plan og linje - hvornår parallel?

07. juni 2010 af khula (Slettet)

Jeg er med på, at jeg skal indsætte linjens værdier ind i planets ligning.

Når den er parallel, hvordan kan jeg så se på t's værdi om den bare ligger parallelt med linjen, eller om den ligger i linjen?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af AMelev

Hvis linjen er parallel med planen, men ikke ligger i planen, vil du ende med en ligning, der ikke har løsninger, fx 2 = 0.

Hvis linjen ligger i planen, ender du med en ligning, der har alle reelle tal som løsning, fx 4 = 4.


Svar #2
07. juni 2010 af khula (Slettet)

Jeg tror godt jeg kan følge tanken, men vil der ikke altid være et t på den ene side?

Hvis du har et eksempel ville det være super - tror jeg forstår det lidt bedre så...


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Sammenlign en retningsvektor for linien med en normalvektor for planen. Hvis skalarproduktet af de to vektorer er 0, gælder der enten at hele linien ligger i planen, eller også at der ingen skæringspunkter. Dette kan afgøres ved at se på et enkelt punkt på linien og prøve efter i planens ligning. Hvis skalarproduktet af de to vektorer ikke er 0, skærer linien planen i et enkelt punkt, der så kan findes på sædvanlig vis.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2010 af AMelev

Eksempel:
α: z = 0 (xy-planen) normalvektor [0,0,1]

Tilfælde I:
Linjen m: [x,y,z] = [0,0,1] + t[1,0,0] = [t,0,1] indsættes i ligningen for α: 1 = 0 : Ingen løsninger
Linjens retningsvektor står vinkelret på planens  normalvektor, så linjen m er parellel med planen α, men punktet (0,0,1) ligger IKKE i xy-planen.

Tilfælde II:
Linjen m: [x,y,z] = [1,0,0] + t[1,0,0] = [t+1,0,0] indsættes i ligningen for α: 0 = 0 : Alle t er løsninger
Linjens retningsvektor står vinkelret på planens normalvektor, så linjen m er parellel med planen α, OG punktet (1,0,0) ligger i xy-planen.
 

Tilfælde III:
Linjen m: [x,y,z] = [1,0,0] + t[1,0,1] = [t+1,0,t] indsættes i ligningen for α: t = 0  er løsning
Linjens retningsvektor står ikke vinkelret på planens normalvektor, så linjen m skærer planen α, i punktet (1,0,0).

Hjalp det?


Svar #5
11. juni 2010 af khula (Slettet)

Meget... mange tak


Skriv et svar til: Skæring ml. plan og linje - hvornår parallel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.