Matematik

Optimerings eksempler

12. juni 2010 af evildevildemon (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der har 2 eksempler på brug af optimering? Skal bruge det til mundtlig mat B eksamen.

Gerne noget med hhv. optimering af et firmas produktion og største rumfang i en kasse. Hvis der er nogen der kan hjælpe, for har virkelig glemt hvordan man laver optimerings opgaver, kan kun huske det er noget med at differentiere.


Svar #1
12. juni 2010 af evildevildemon (Slettet)

Jeg har lavet et eksempel for en kasse, muligvis formet af et vilkårligt papir, hvor længden og bredden er kendt.

Længde = L .... Bredde = B ... Højde = X

grundfladen er lig: (L-2x) * (B-2x)

Dvs. rumfanget V(x) skal være:

V(x) = (L-2x) * (B-2x) * x

Vha. lommeregner differentiere jeg så(for at spare tid):

V'(x) = 12*x^2 + (-4*B - 4*L) * x + B * L

Jeg siger så at Længe og Bredden er målt til hhv.: L=3 og B=5.. Hvilket jeg så sætter ind og bruger solve til x(Igen for at spare tid). Her skal V(x) også være 0 for at jeg finder det optimale:

Solve(0 = 12*x^2 + (-4*5 - 4*3) * x + 5 * 3,x) = 0,61   eller   x = 2,06

Højden skal altså være 2,06 enheder, for at jeg får det største rumfang.. eller hvad? Hvad sker der for 0,61 tallet?


Svar #2
13. juni 2010 af evildevildemon (Slettet)

Okay, højden kan ikke være 2,06 da L er lig 3, og 3 - 2*2,06 giver ingen mening, da det vil give negative mål.

Er det hele så rigtigt?


Skriv et svar til: Optimerings eksempler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.