Matematik

rødder

15. juni 2010 af hustler2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

jeg er meget i tvivl omkring andengradspolynomiet faktorisering mm. så har lidt forskellige spørgsmål.

så er der ikke nogen der vil beskrive det med ord?

rødderne hvad er det helt præcist`?

hvis D = 0 er der så altid kun 1 skæringspunkt med x-aksen? eller kan grafen godt ligge længere oppe, og den derfor slet ikke skærer x-aksen. ?

skal man bevise d = b^2 - 4ac , når man skal bevise sætningen om anden gradsligningen. ?

ps. ved godt jeg ikke har særligt meget styr på det:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2010 af josephinewv (Slettet)

haha jeg har selv lige siddet og lavet det der i dag med min mat tutor :)

kan svare på nogle af dem i hovedet, så her får du det ;)

rødder = antal løsninger.  hvis man har et polynomium p(x) af n grad, har det n antal rødder. altså 2.gradspoly. = 2 rødder/løsninger. 3.gras = 3 rødder/løsninger.. osv.

d = antal skæringer på x-aksen

d < 0  - 0 skæringer

d=0 - 1 skæring

d>0 = 2 skæringer

og ja, du skal bevise diskriminantformlen, da det er den man bruger til at løse 2.grads..


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2010 af NejTilSvampe

rødder er skæringspunkter med x-aksen.

 Ja, hvis D = 0 er der kun 1 skæringspunkt. 

Ja, du skal bevise d = b^2 -4ac

Ved faktorisering forsøger du at omskrive  y = ax^2 + bx + c  til  y = a(x-r1)(x-r2)  hvor r1 og r2 er rødderne til funktionen.

Fordi på den måde kan du benytte nulreglen til lynhurtigt at løse andengradspolynomiet.

Lad mig lynhurtigt gange parenteserne ud for dig:

y = ax2 - ar1x - ar2x + ar1r2 = ax2 + a(-r1-r2)x + ar1r2

b = a(-r1-r2)  og  c = a(r1r2)

Eksempel på brug:

y = 2x2 - 10x + 12 = 0

x2 - 5x + 6 = 0

b = -3-2 = -5  c = -3*-2 = 6

x2 - 5x + 6 = (x-3)(x-2)

2x2 - 10x + 12 = 2(x-3)(x-2)  => r1 = -3  og  r2 = -2  , 

Så det er altså en måde man kan bruge til at løse andengradspolynomier i hovedet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2010 af AMelev

Rødder, nulpunkter og løsninger til ligningen ...... = 0 er en og samme ting.

Når D = 0 er der ALTID 1 rod (nulpunkt, løsning), da løsningsformlen så giver x = (-b ±√0)/(2a) og ±0 giver jo samme resultat.

Nej, du skal ikke bevise, at d = b2 -4ac, det er bare en navngivning ( d er et "kælenavn"  b2 -4ac for  for at slippe med et tegn i stedet for seks).


Skriv et svar til: rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.