Fysik

Skråt kast

16. august 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

Vi har en tennisbold, der ligger på jorden. Den bliver kastet afsted. 

Startshastigheden er 55 km/t. 

a) beregn startshastigheden i lodret og vandret retning. 

ideer? vil ikke have svaret! men formelen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Der mangler oplysninger.


Svar #2
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

jeg har fået en oplysning mere, ved ikke om det kan bruges til noget. 

den kastes op i en vinkel på 45 grader. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2010 af JKaram (Slettet)

Ja, det er ret centralt. Du kan kigge på hastigheden som en vektor der har længen 55. Du skal nok finde vektorens koordinater (disse vil så være hastighed i henh. lodret og vandret retning)

Karam


Svar #4
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

JKaram. okay... kan du forklare nærmere? 

altså jeg kan jo ikke tegne en vektor kun ud fra længden. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2010 af keg (Slettet)

starthastigheden kalder vi v0  og den omregner du først til m/sec

så opløser du v0 i komposanter en i lodret retning, v0y= v0sin(45)

og

en komposant i vandret retning, v0x= v0cos(45)


Svar #6
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

keg 

hvad mener du med komposanter? 

det virker meget nemt med dine formeler

men 

vi har fået disse formeler udleveret

Vy = -g * t + Voy

Vx = V0x


Svar #7
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

 spørgsmål b) tegn banekurven

spørgsmål c) hvor højt når bolden over jorden?

spørgsmål d) hvor langt når bolden? 

kan nogle hjælpe mig med et eller flere af dem?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2010 af keg (Slettet)

det er også rigtigt, men først skal du finde v0yog v0x og dem har jeg givet dig formlerne til hvordan du løser, for som du ser indgår disse to hastigheder i de ligninger du lige har præsenteret

men husk at omregne km/h til m/s

komposanter kan du betragte som sider i et rektangel, hvor diagonalen og vinklen med vandret bestemmer sidernes(komposanternes) længde udfra de formler jeg lige har givet dig


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. august 2010 af keg (Slettet)

dine nye spr kræver flere oplysninger enten skal vi have opgivet tiden for max højde eller også formlen for h.

 men du kan også relatere det til matematikkens parabel beregninger mht. til max højde og max længde


Svar #10
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

okay, jeg er kommet til at skrive forkert i opgaven. det er i vinkel 25 grader bolden bliver kastet i og hastigheden er 63 km/t.

jeg omregner hastigheden

63 / 3.6 = 17.5

lodret:

17.5*sin(25) = -25.31 m / s (hvordan kan det være i minus?)

vandret:

17.5*cos(25) = 17.34 m / s 

er det rigtigt?


Svar #11
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

keg - det er godt nok meningen vi skal relatere det til matematikkens parabel. 

men hvordan?


Svar #12
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

Vy = -g * t + Vo

vi kender jo ikke t. 


Svar #13
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

Jeg har fundet af det nu tror jeg. 

men mangler stadig hjælp til opgave b, c og d. 


Svar #14
16. august 2010 af hjæææælp (Slettet)

Fandt ud af det hele selv - der var formeler for de hele i min bog :)

Hint til at tegne banekurven?


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. august 2010 af keg (Slettet)

det er jo sådan det skal være. Du skulle hjælpes lidt igang og så fandt du alligevel ud af det selv.

Banekurven er som sagt en parabel, som du kan tegne ind i et koordinatsystem  startende i 0,0 go du har regnet det højeste punkt ud og du har regnet ud hvornår den skærer x-aksen igen.

 så har du tre punkter til at tegne en parabel ud fra.

 hvis du er skrap kan du også lade excel gøre det for dig

 men det kræver en tabel med nogle fler udregndede punkter, som excel også kan gøre


Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.