Dansk
ANALYSE!!! Puuuha
24. marts 2005 af
y06svale (Slettet)
Hej!
Jeg er i den heldige situation hvor stile oplægget ikke har en eneste opgave som jeg er i stand til at løse og samtidig bestå opgaven.
Jeg har derfor for første gang valgt at analysere en novelle… puha, men desværre har jeg ingen idé om hvordan jeg skal opbygge stilen, og hvilke dele af analysen jeg skal skrive om.
f.eks. om jeg skal skrive om kompositionen, miljø, tid, sted, person karakteristik etc.
Nogle kloge sproglige, eller dygtige matematiker der kan hjælpe??
På forhånd TAK!!
Jeg er i den heldige situation hvor stile oplægget ikke har en eneste opgave som jeg er i stand til at løse og samtidig bestå opgaven.
Jeg har derfor for første gang valgt at analysere en novelle… puha, men desværre har jeg ingen idé om hvordan jeg skal opbygge stilen, og hvilke dele af analysen jeg skal skrive om.
f.eks. om jeg skal skrive om kompositionen, miljø, tid, sted, person karakteristik etc.
Nogle kloge sproglige, eller dygtige matematiker der kan hjælpe??
På forhånd TAK!!
Svar #2
25. marts 2005 af mackie (Slettet)
Du kan gå ind under "Services" i menuen til venstre og så "Diverse", der er der guides til hvordan man fx analyserer en novelle eller roman. :)
Svar #3
25. marts 2005 af funkyfrog (Slettet)
Personkarakteristik
Lav kun personkarakteristikker, når i kan anvende dem i en større sammenhæng. Stil spørgsmålet: Hvad vil jeg med denne karakteristik. Hvad kan jeg vise med den.
Hovedperson(er)-bipersoner.
Synsvinkelforhold
1) Indre synsvinkel - fortælleren har adgang til personernes tanker og følelser.
a) 1.person (=jeg)
b) 3.person (=hun/han)
c) Vekslende: Synsvinklen kan veksle fra en person til en anden
2) Ydre synsvinkel
a) Ren.
Fortælleren kryber ikke ind under huden på personerne. Han bliver udenfor og nøjes med at beskrive deres reaktioner. Det er således ofte op til læseren at danne sig et indtryk af, hvad der foregår i de enkelte personer.
b) Kombineret.
Den indre og ydre synsvinkel blandes.
Tilbage
Fortælleteknik
Personerne, igennem hvilke temaet belyses. Hvordan er de skildret: realistisk/fantastisk. Hvilken holdning har forfatteren til dem og hvilket sprog (fortælletekniske kneb) bruger han til at overføre denne holdning til dig/læseren.
"Jeg"fortælling: gør rede for forholdet mellem "den fortalte tid" og "fortælle tiden."
Fortælleren
Fortællertyper
Hvem er fortælleren? Optræder hun/han tydeligt som en jeg- fortæller, eller er hun skjult i teksten:
1) Åbenlys jeg-fortæller
2) Skjult fortæller
a) Objektiv fortæller
b) Personal fortæller
c) Alvidende fortæller
ad 2a): Skildrer med "medsyn" og uden direkte vurderinger alt, hvad der sker. Ren ydre synsvinkel.
ad 2b): Skjuler sig bag en person og skildrer i 3.person (han/hun). Indre synsvinkel kombineret med ydre.
ad 2c): Den alvidende fortæller skifter mellem indre og ydre synsvinkel og kommenterer og vurderer handlingen ud fra viden som peronerne i romen ikke har.
Hvordan er fortælleren - hvilken person er han - hvilke egenskaber og holdninger har han.
Fortæller forfatteren direkte om sin egen holdning i værket: forfatterreflektioner(=jeg mener).
Eller har han skjult den i selve handlingsforløbet.
Kan vi/læseren stole på fortælleren?
Tilbage
Komposition
Indre dynamik: Hvordan opbygger forfatteren en fortælleteknisk spænding.
Romanens episke (fortællende) forløb:
Ydre opbygning: dele og kapitler. Hvordan føjes de forskellige afsnit og kapitler sammen.
Indre opbygning. Enstrenget eller flerstrenget fortælling
Hvordan forholder evt bihandlinger sig til hovedhandlingen.
Er der parallelle eller kontrasterende handlingsforløb (med forskellige synsvinkler), situationer eller personkonstellationer.
Er der ledemotiver eller andre gentagelser.
Tidsforløbet: Hvor lang tid strækker romanens nutidsforløb dvs. "fortælle tiden" sig over. Og hvor lang tid strækker det fortalte stof sig over dvs. "den fortalte tid". Hvad er forholdet mellem de to "tider".
(Begeberne fortælletid og fortalt tid er mest anvendelige, når det drejer sig om en jeg-fortæller.)
Præsenteres begivenhederne i kronologisk rækkefølge eller veksler forfatteren mellem forskellige tidsplaner, f.eks tilbageblik fra nutiden, eller forsøger hun at fremstille flere samtidige hændelser. Er skildringen statisk, cyklisk eller dynamisk.
1) Følger kompositionen
Den klassiske dannelsesromans forløb:
forberedelse - kulmination/vendepunkt - udløsning/afslutning
Hjem - hjemløs - hjem
2) Eller den moderne udvikslingsroman
Det moderne gennembrud 1870: hjem - hjemløs
3) Eller 30ernes socialrealistiske roman.(kollektivromanen)
4) Den "fantastiske" roman.
5) Den postmoderne roman.
På hvilken måde ligner den og på hvilken måde adskiller den sig fra de fem nævnte romanformer.
Bogens opbygning:
På handlingsplanet: flash back - kronologi - flash forward
På fortælleplanet: tilbagesyn - kronologi - fremsynethed
Konklusion
Hvad er tekstens "budskab". Hvad vil forfatteren sige os.
Analyser slutningen
Forfatterbiografi
Sekundærlitteratur
Tilbage
Tema
Hovedtema: Hvad er hovedtemaet i denne bog.
(Hovedtema=den grundlæggende tanke med teksten)
Sidetema(er)
Motiver
Er der ledemotiver i romanen, dvs små "mottogentagelser",små situationer eller beskrivelser der gentages. Hvilken virkning har en sådan ledemotivteknik?
Titel: Hvorfor hedder bogen/novellen: "......"
Billedsprog - metaforbrug
Symboler og symbolik: Kan vi finde et gennemgående
Billedplan i fortællingen, der således får symbolsk betydning.
Sprog og stil
Finkultur - massekultur.
Er bogen svært tilgængelig eller let at læse.
Er sætningerne
a) korte, enkle, eller
b) med en kompliceret syntaktisk opbygning.
Lav en lixprøve.
Sprog/Syntaks: "korrekt" eller "knust".
Hvilket sprog/form er romanen skrevet i.
Fortælleteknisk synsvinkel.
Undersøg fortællerens ordforråd og ordvalg: simpelt eller rafineret, folkeligt eller akademisk, originalt eller farveløst konventionelt.
Er det præget af fraser. Er der dialektindslag, mange fremmedord eller "gammeldags" sprog. Subjektivt farvet sprog eller objektiv fremstilling.
Hvilken holdning til emnet kan vi aflæse af sproget.
Sammenlign sproget i begyndelsen og slutningen af romanen.
Tid, rum, miljø
Realistisk eller abstrakt/absurd.
Socialt miljø, indre psykisk miljø, natur/ byskildring.
Hvilken symbolik ligger der i eventuelle rejser.
Tilbage
Psykologi
S. Freud - C.G .Jung - Adler mm.
Det mandlige / det kvindelige
Kønsroller. Gør rede for forholdet mand-kvinde. Hvorledes er henholdsvis mandens og kvindens sexualitet beskrevet.
"Ud-destiller" v.hj.a. teksteksempler den billed/symbolverden, der for forfatteren knytter sig til det "kvindelige."
Find også den mandlige billed- og symbolverden.
Filosofiske holdninger
Religion - Religiøse holdninger
Myter
Læg mærke til, om man kan udskille et fællesmenneskeligt typemønster: Dvs Hvordan er et menneskes indre "strikket sammen" i følge forfatteren. Ondt eller godt eller begge dele. Er der f.eks et:
1) Kain - Abel motiv
2) Syndefaldsmotiv
3) Faust-motiv
4) Arvesynden: "forfædrenes synder skal nedarves i 6. og 7.slægtled."
Religion - Religiøse holdninger
Historisk baggrund - Politik / Samfundsforhold
Til hvilken tidsperiode skal teksten henføres.
a) Hvornår foregår den.
b) Hvornår er den skrevet/udgivet.
Hvor stor er afstanden mellem a og b og har det nogen betydning for 1) værket 2) læserens forhold til værket.
Det enkelte individs livshistorie - eller: den "store" historie.
Tilbage
Romantyper
Dannelsesromanen (Romantikken 1800-1870)
HJEM - HJEMLØS - HJEM
individ - krise - individ` - krise - individ``
Individet "dannes", "modnes" ved, gennem egne anstrengelser, at overvinde kriser.
Udviklingsromanen (Naturalismen 1870-1890)
HJEM - HJEMLØS
Individ - krise (betinget af arv og miljø) individ
Individet har ingen selvstændig kraft til at overvinde fortiden.
Arven og/eller miljøet "indhenter" os til sidst. (degenereret arvemateriale eller dårlige opvækstvilkår.
Den fantastiske roman - Sydamerikansk litteratur
Rollespilsromanen
Lav kun personkarakteristikker, når i kan anvende dem i en større sammenhæng. Stil spørgsmålet: Hvad vil jeg med denne karakteristik. Hvad kan jeg vise med den.
Hovedperson(er)-bipersoner.
Synsvinkelforhold
1) Indre synsvinkel - fortælleren har adgang til personernes tanker og følelser.
a) 1.person (=jeg)
b) 3.person (=hun/han)
c) Vekslende: Synsvinklen kan veksle fra en person til en anden
2) Ydre synsvinkel
a) Ren.
Fortælleren kryber ikke ind under huden på personerne. Han bliver udenfor og nøjes med at beskrive deres reaktioner. Det er således ofte op til læseren at danne sig et indtryk af, hvad der foregår i de enkelte personer.
b) Kombineret.
Den indre og ydre synsvinkel blandes.
Tilbage
Fortælleteknik
Personerne, igennem hvilke temaet belyses. Hvordan er de skildret: realistisk/fantastisk. Hvilken holdning har forfatteren til dem og hvilket sprog (fortælletekniske kneb) bruger han til at overføre denne holdning til dig/læseren.
"Jeg"fortælling: gør rede for forholdet mellem "den fortalte tid" og "fortælle tiden."
Fortælleren
Fortællertyper
Hvem er fortælleren? Optræder hun/han tydeligt som en jeg- fortæller, eller er hun skjult i teksten:
1) Åbenlys jeg-fortæller
2) Skjult fortæller
a) Objektiv fortæller
b) Personal fortæller
c) Alvidende fortæller
ad 2a): Skildrer med "medsyn" og uden direkte vurderinger alt, hvad der sker. Ren ydre synsvinkel.
ad 2b): Skjuler sig bag en person og skildrer i 3.person (han/hun). Indre synsvinkel kombineret med ydre.
ad 2c): Den alvidende fortæller skifter mellem indre og ydre synsvinkel og kommenterer og vurderer handlingen ud fra viden som peronerne i romen ikke har.
Hvordan er fortælleren - hvilken person er han - hvilke egenskaber og holdninger har han.
Fortæller forfatteren direkte om sin egen holdning i værket: forfatterreflektioner(=jeg mener).
Eller har han skjult den i selve handlingsforløbet.
Kan vi/læseren stole på fortælleren?
Tilbage
Komposition
Indre dynamik: Hvordan opbygger forfatteren en fortælleteknisk spænding.
Romanens episke (fortællende) forløb:
Ydre opbygning: dele og kapitler. Hvordan føjes de forskellige afsnit og kapitler sammen.
Indre opbygning. Enstrenget eller flerstrenget fortælling
Hvordan forholder evt bihandlinger sig til hovedhandlingen.
Er der parallelle eller kontrasterende handlingsforløb (med forskellige synsvinkler), situationer eller personkonstellationer.
Er der ledemotiver eller andre gentagelser.
Tidsforløbet: Hvor lang tid strækker romanens nutidsforløb dvs. "fortælle tiden" sig over. Og hvor lang tid strækker det fortalte stof sig over dvs. "den fortalte tid". Hvad er forholdet mellem de to "tider".
(Begeberne fortælletid og fortalt tid er mest anvendelige, når det drejer sig om en jeg-fortæller.)
Præsenteres begivenhederne i kronologisk rækkefølge eller veksler forfatteren mellem forskellige tidsplaner, f.eks tilbageblik fra nutiden, eller forsøger hun at fremstille flere samtidige hændelser. Er skildringen statisk, cyklisk eller dynamisk.
1) Følger kompositionen
Den klassiske dannelsesromans forløb:
forberedelse - kulmination/vendepunkt - udløsning/afslutning
Hjem - hjemløs - hjem
2) Eller den moderne udvikslingsroman
Det moderne gennembrud 1870: hjem - hjemløs
3) Eller 30ernes socialrealistiske roman.(kollektivromanen)
4) Den "fantastiske" roman.
5) Den postmoderne roman.
På hvilken måde ligner den og på hvilken måde adskiller den sig fra de fem nævnte romanformer.
Bogens opbygning:
På handlingsplanet: flash back - kronologi - flash forward
På fortælleplanet: tilbagesyn - kronologi - fremsynethed
Konklusion
Hvad er tekstens "budskab". Hvad vil forfatteren sige os.
Analyser slutningen
Forfatterbiografi
Sekundærlitteratur
Tilbage
Tema
Hovedtema: Hvad er hovedtemaet i denne bog.
(Hovedtema=den grundlæggende tanke med teksten)
Sidetema(er)
Motiver
Er der ledemotiver i romanen, dvs små "mottogentagelser",små situationer eller beskrivelser der gentages. Hvilken virkning har en sådan ledemotivteknik?
Titel: Hvorfor hedder bogen/novellen: "......"
Billedsprog - metaforbrug
Symboler og symbolik: Kan vi finde et gennemgående
Billedplan i fortællingen, der således får symbolsk betydning.
Sprog og stil
Finkultur - massekultur.
Er bogen svært tilgængelig eller let at læse.
Er sætningerne
a) korte, enkle, eller
b) med en kompliceret syntaktisk opbygning.
Lav en lixprøve.
Sprog/Syntaks: "korrekt" eller "knust".
Hvilket sprog/form er romanen skrevet i.
Fortælleteknisk synsvinkel.
Undersøg fortællerens ordforråd og ordvalg: simpelt eller rafineret, folkeligt eller akademisk, originalt eller farveløst konventionelt.
Er det præget af fraser. Er der dialektindslag, mange fremmedord eller "gammeldags" sprog. Subjektivt farvet sprog eller objektiv fremstilling.
Hvilken holdning til emnet kan vi aflæse af sproget.
Sammenlign sproget i begyndelsen og slutningen af romanen.
Tid, rum, miljø
Realistisk eller abstrakt/absurd.
Socialt miljø, indre psykisk miljø, natur/ byskildring.
Hvilken symbolik ligger der i eventuelle rejser.
Tilbage
Psykologi
S. Freud - C.G .Jung - Adler mm.
Det mandlige / det kvindelige
Kønsroller. Gør rede for forholdet mand-kvinde. Hvorledes er henholdsvis mandens og kvindens sexualitet beskrevet.
"Ud-destiller" v.hj.a. teksteksempler den billed/symbolverden, der for forfatteren knytter sig til det "kvindelige."
Find også den mandlige billed- og symbolverden.
Filosofiske holdninger
Religion - Religiøse holdninger
Myter
Læg mærke til, om man kan udskille et fællesmenneskeligt typemønster: Dvs Hvordan er et menneskes indre "strikket sammen" i følge forfatteren. Ondt eller godt eller begge dele. Er der f.eks et:
1) Kain - Abel motiv
2) Syndefaldsmotiv
3) Faust-motiv
4) Arvesynden: "forfædrenes synder skal nedarves i 6. og 7.slægtled."
Religion - Religiøse holdninger
Historisk baggrund - Politik / Samfundsforhold
Til hvilken tidsperiode skal teksten henføres.
a) Hvornår foregår den.
b) Hvornår er den skrevet/udgivet.
Hvor stor er afstanden mellem a og b og har det nogen betydning for 1) værket 2) læserens forhold til værket.
Det enkelte individs livshistorie - eller: den "store" historie.
Tilbage
Romantyper
Dannelsesromanen (Romantikken 1800-1870)
HJEM - HJEMLØS - HJEM
individ - krise - individ` - krise - individ``
Individet "dannes", "modnes" ved, gennem egne anstrengelser, at overvinde kriser.
Udviklingsromanen (Naturalismen 1870-1890)
HJEM - HJEMLØS
Individ - krise (betinget af arv og miljø) individ
Individet har ingen selvstændig kraft til at overvinde fortiden.
Arven og/eller miljøet "indhenter" os til sidst. (degenereret arvemateriale eller dårlige opvækstvilkår.
Den fantastiske roman - Sydamerikansk litteratur
Rollespilsromanen
Svar #4
25. marts 2005 af *A* (Slettet)
Det ser godt ud, men det virker som "afskrift" fra en hjemmeside. Hvilken?
Skriv et svar til: ANALYSE!!! Puuuha
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
