Matematik

3 små matematik A-niveau opgaver

21. august 2010 af NYK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er i gang med en matematik aflevering og har det lidt svært med det her i starten.

Jeg mangler tre opgaver i den aflevering og kan ikke gennemskue hvad man skal gøre. Her er de:

1. Differentier funktionen f(x) = sin(e^x)*x       (uden hjælpemidler)

2. Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(x0, f(x0)):

a) f(x) = sin(1/2x) , x0 = pi/2

b) f(x) = KVADRATROD(1+cos(x)) , x0 = -pi/2

3. Bestem funktionen f(x), således at f'(x) = cos(2x) og f(0) = 4.

Det er bare de tre opgaver jeg ikke lige ved hvordan man laver. En der kan hjælpe? - tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2010 af peter lind

1. brug reglen for edifferentiation af et produkt. sin(ex) kan du differentiere ved at bruge reglen for differentiation af sammensat funhktion.

2. Tangenten til grafen for f(x) i x0 har ligningen y= f'(x0)(x-x0)+f(x0)

3. Find den stamfunktion t (cos(2x), som har værdien 4 i 0. Brug evt. substitutionen t=2x, dt=2dx til at finde stamfunktionen


Svar #2
21. august 2010 af NYK (Slettet)

Nåår - det er jo det samme som i B-niveau. Spørgsmålet er bare formuleret anderledes.
Altså det med tangenten.

Jeg prøver lige at tænke over opgave 1 og 3, for at se om jeg også kan forstå dem.


Svar #3
22. august 2010 af NYK (Slettet)

Sorry det tager for lang tid med svarene, men jeg har haft lidt travlt.

Jeg har forstået opgave 1.

Produktreglen siger:
f(x) * g(x)   =   f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)

diff. af sammensat funktion:

f(g(x))   =   f'(g(x)) * g'(x)

f(x) = sin(e^x)*x     =  sin(e^x) * e^x * x + sin(e^x) * 1

Når jeg bruger Maple 13 (et CAS program) til at differentiere funktionen, så skriver den ikke et 1-tal til sidst? Hvorfor? Eller er det noget man kan undlade?

Med hensyn til ogpave 3, så kan jeg ikke rigtig forstå den. Jeg ved bare ikke rigtig hvordan man begynder.


Svar #4
22. august 2010 af NYK (Slettet)

Jeg havde helt glemt at differentationen af sin er cos.

Den vil så se sådan ud:

f(x) = sin(e^x)*x = cos(e^x) * e^x * x + sin(e^x) * 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2010 af peter lind

Du skriver det forkert. Der er forskel på om det er f(x) eller f'(x)

#3 hvis du ganger en funktion med 1 får du funktionen selv, så 1 tallet kan undlades.

3. t=2x, dt =2dx, hvilket giver ∫cos(2x)dx = ∫½cos(t)dt


Svar #6
22. august 2010 af NYK (Slettet)

Ja, det var også min teori mht. tallet 1. Ja, sorry. Jeg skrev både funktionen og differentialkvotienten på samme linje.

Her er den rette:

f(x) = sin(e^x)*x

f'(x) = cos(e^x) * e^x * x + sin(e^x)

3. Bestem funktionen f(x), således at f'(x) = cos(2x) og f(0) = 4.

Du skriver:

Find den stamfunktion t (cos(2x), som har værdien 4 i 0. Brug evt. substitutionen t=2x, dt=2dx til at finde stamfunktionen.

t=2x, dt =2dx, hvilket giver ∫cos(2x)dx = ∫½cos(t)dt

Jeg forstår den bedre nu. Det er differentialkvotienten, som er kendt her. det vil sige f(mærke) - og så skal man integrere funktionen og finde en stamfunktion til differentialkvotienten, og i dette tilfælde er det f(x) og ikke F(x), selvom de er det samme. Og hvis man sætter f(0), til stamfunktionen, så skal det give 4.

I Maple 13 skal jeg så definere:
 

t = 2x

dt = 2dx

og integrere ∫cos(2x)dx.

Jeg forstår godt hvad opgaven går ud på, men skal lige forstå udregningen.


Skriv et svar til: 3 små matematik A-niveau opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.