Kemi

Redegørelse af masseprocent og volumenprocent

23. august 2010 af Gratian (Slettet) - Niveau: C-niveau

Når man skal redegøre for masseprocent og volumenprocent, hvordan gøre man det så?

Det er mit eksamensspørgsmål, og vil vide om det er nok, bare komme op på tavlen og sige:

Hvis vi har en blanding af flere stoffer, kan vi finde masseprocenten af et bestemt stof ud fra formlen

masseprocent, % = massen af stoffet/
massen af blandingen * 100%

???


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2010 af gigas (Slettet)

Du vil ikke sige noget om volumenprocent ;)?

Måske kunne det være en ide, at vise et regneeksempel? Hvilke beregninger skal der laves, hvis man nu ønsker at fremstille en opløsning, der har en bestemt volumen% eller masse%.


Svar #2
23. august 2010 af Gratian (Slettet)

Hehe jo, men ville sige det samme om volemenprocenten :P

f.eks. Hvis vi har en blanding af flere stoffer, kan vi finde volumenprocenten af et bestemt stof ud fra formlen

volumenprocent, vol% = volumen af stoffet/
                                               volumen af blandingen * 100%

Man kan omregne fra vol% til masse%

masse% = densiteten af stoffet/
densiteten af blandingen * vol%

Men rigtig god ide... Tak, gigas


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2010 af mathon

eller måske nok så vigtig

                          n = m/M = (p/100)·(V·d)/M

                          c = n/V = (p/100)·(V·d)/M / V = (p/100)·d/M

hvoraf
                          p = 100·c·M / d

                       
hvor
    n er antal mol
    M er molmassen, [M] = g/mol
    p er masseprocent
    V er volumen, [V] = L
    d er opløsningens densitet, [d] = g/L
 

  


Svar #4
23. august 2010 af Gratian (Slettet)

mathon, jeg har læst mange af dine indlæg og svar rundt omkring, og er glad for at du svare her.

men men men, du gøre mig lidt forvirret.

hvis du sir 

n = m/M = (p/100)·(V·d)/M              , fortæller du mig at n/m er lig med (p/100)*(V*d)/M , som vil være n

men så skal jeg til at finde p, som er = 100*c*M/d , for at indsætte i ovenstående formel?

hmmmm... plus, jeg har det på C


Svar #5
23. august 2010 af Gratian (Slettet)

 *m/M


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2010 af mathon

beregning af masseprocent p for den foreliggende opløsning

med kendskab til
molaritet c og molmasse M for det opløste stof samt opløsningens densitet d
 

 
                      p = 100·c·M / d


Skriv et svar til: Redegørelse af masseprocent og volumenprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.