Matematik

hjæpl til matematik opgave.

27. marts 2005 af jonasnb (Slettet)
Jeg fatter ingenting af denne opgave...hvor skal man starte og slutte, og håber i kan hjælpe mig. en fra min klasse har sagt det er et polygonområde, men kan ikke rigtig få det til at passe. håber i kan hjælpe.

En mindre virksomhed sælger slikposer med en blanding af bolscher og vingummi. poserne skal veje mindst 210 gram, og der skal mindst være 50 stykker i hver pose.

hvert bolsche vejer 5 gram, og hver vingummi vejer 3 gram.

virksomheden betaler 8 øre pr. bolsche og 6 øre pr vingummi hos sin leverandør.

Hvor mange bolscher og hvor mange stykker vingummi skal virksomheden komme i hver pose for at gøre blandingen billigst muligt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2005 af Zerina_16 (Slettet)

Du skal have 65 vingummi ( 195 gram )
Du skal have 3 bolsjer ( 15 gram)
Totalpris: 4,14 kr.

Svar #2
27. marts 2005 af jonasnb (Slettet)

tak....men vil gerne hører hvordan du er kommet frem til at det netop skal være 65 vingummier og 3 bolsjer?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2005 af Gamle stræber (Slettet)

Fandt frem til en billigere:
Tænkte at 50 vingummier ville være godt: 50*3g = 150g
Også for de sidste 60g: 12*5g = 60g
I alt: (150g+60) = 210g
---------------------------------------
Prisen på bolcherne og vingummierne:
50 vingummier*6øre = 300 øre (3kr)
12 bolcher*8øre = 96 øre (0,96kr)
I alt: (300øre+96øre)= 396 øre (3,96kr)
---------------------------------------
210g blandet slik á 50 vingummi a 3g stykket, samt 12 bolcher a 5g stykket for 3,96kr.
---------------------------------------
Tror det er billigere end #1 ?

ps. Det er da nogle sjove opgaver i får, ikke som dem fra det almene gym. eller HTX, deres er meget mere "anvanceret", finder den opgave, utrolig sjov at løse! (du kan også stille den op som en matematisk ligning, også regne den ud, men ikke hvis dit værste fag er mat. hvilket det er)! :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2005 af bobbie (Slettet)

Man kan også bare regne ud, at med vingummierne betaler man 2øre pr. gram og for bolscherne 1,6øre pr gram. Det er altså billigst at købe bolscher. Da det skal veje 210gram køber man 210g/5g pr. bolsche = 42 bolscher.
Dette koster 42*8 = 336øre = 3,36kroner, altså endnu billigere...

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2005 af allan_sim

Der er tale om lineær programmering. Hvis du betegner x med bolscher og y med vingummier, så har du følgende betingelser:

x>=0
y>=0
x+y>=50
5x+3y>=210

Indtegn de tilhørende linjer x=0, y=0, x+y=50 og 5x+3y=210 i et koordinatsystem og led efter hjørner. Du skal gerne nå frem til, at der skal købes 30 bolscher og 20 vingummier.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2005 af Gamle stræber (Slettet)

#4-Åbenbart ikke! Da der står at der mindst skal være 50 stykker!
#5: Lyder ikke så dårligt!

Skriv et svar til: hjæpl til matematik opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.