Matematik

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i P

25. august 2010 af mdeveci (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har centrum C(-1,2) og radius 5, punktet P(2,-2) ligger på cirklen.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i P?

Hvordan gøår jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2010 af mathon

vektor n = [2-(-1),-2-2] = [3,-4] er normalvektor
til tangenten i P

Når (x,y) er et vilkårligt punkt Q på tangenten er
vektor r = [x-2,y-(-2)] = [x-2,y+2] er retningsvektor for tangenten

skalarproduktet mellem n og r er derfor lig med o

tangentligning i P:
                                  n·r = [3,-4]·[x-2,y+2] = 0

                                            3·(x-2) + (-4)·(y+2) = 0

                                            3x - 6 - 4y - 8 = 0

                                            3x -14 = 4y

                                            y = (3/4)x - (7/2)


Svar #2
26. august 2010 af mdeveci (Slettet)

Tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til cirklen i P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.