Matematik

Stamfunktion til f, der går gennem et punkt?? Hjælp:D

25. august 2010 af monalise (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:

f(x)=5/x+6x^2, x>0

Bestem den stamfunktion til f, hvis graf går gennem punktet P(2,3)

Please nogen der kan hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

Du bestemmer først din stamfunktion ved at løse det ubestemte integrale. Hertil benyttes regnereglen for integration af en polynomiumsfunktion (F(x) = (xn+1)/(n+1) for funktionen f(x) = xn) samt regnereglen for integration af en sumfunktion ( (F+G)(x) = F(x) + G(x) for funktionen f(x)+g(x) ).

Når du har din stamfunktion, indsætter du dit givne punkt P(2,3) og løser udtrykket mht. den ubkendte k.


Svar #2
25. august 2010 af monalise (Slettet)

Okay tak, men er stadig ikke helt med.

Kan du vise hvordan ligningen så ser ud, tror bedre jeg kan forstå det så:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2010 af gigas (Slettet)

F(x) = ∫(5/x+6x^2)dx = ∫(5/x)dx + ∫(6x^2)dx = 5∫(1/x)dx + 6∫(x2)dx = 5(ln(x) + k1) + 6(1/3*x3 + k2)

       = 5ln(x) + k3 + 2*x3 +k4

Så din endelige stamfunktion bliver:
F(x) = 5ln(x) + 2x3 + k

Nu indsætter du dit punkt P(2,3) og løser udtrykket mht. k.

Håber det kan hjælpe :)
 


Svar #4
25. august 2010 af monalise (Slettet)

Åh hvor er du dog god til matematik!

Skal punktet indsættes på k's plads?   :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2010 af gigas (Slettet)

Du har dit punkt P(x,y) = (2,3)

Du indsætter x-koordinaten = 2 på x's plads i stamfunktionen og y-koordinaten = 3 på F(x)'s plads. Herefter isolerer du k og udregner dens værdi. Hvis du synes det er nemmere, kan du også isolere k først og indsætte dine koordinater derefter :)


Svar #6
25. august 2010 af monalise (Slettet)

Kan du skrive det?:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2010 af gigas (Slettet)

F(x) = 5ln(x) + 2x3 + k

Når du indsætter dit punkt (2,3), får du:
3 = 5*ln(2) + 2(2)3 + k

Hernæst isoleres og udregnes k:
k = 3 - 5*ln(2) - 2(2)3 = -5*ln(2) - 13 ≈ -16,5


Svar #8
25. august 2010 af monalise (Slettet)

Skal man virkelig skrive så meget til en opgave?:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2010 af gigas (Slettet)

Altså i din opgavebesvarelse behøver du næppe komme med tilsvarende forklaringer, som jeg har gjort, men det er vigtigt, at personen, der retter din opgave, kan følge tankegangen i dine udregninger og selvfølgelig af største betydning, at du selv forstår, hvad der sker :P


Skriv et svar til: Stamfunktion til f, der går gennem et punkt?? Hjælp:D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.