Matematik

opgave uden hjælpemidler

27. august 2010 af richgirl (Slettet)

Hej

Jeg har følgende opgave, som skal beregnes uden hjælpemidler:

Funktionen f(x) = b·x^a opfylder at

f(2) = 2 og f(4) = 16

Bestem tallene a og b .

Jeg ved hvordan man gør det på en lommeregner, men hvordan skal det løses i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2010 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2010 af ShaneM (Slettet)

Vi har at gøre med en potensfunktion.

Vi siger
16=b*4^a
2=b*2^a

16/2=(4/2)^a
8=(2)^a
2^3=2^a

Hvoraf
a = 3, hvilket giver
y=b*x^3
og 
2=b*2^3
b=2/2^3=2/8=1/4

Forskriften er derfor
f(x)=0,25*x^3

Undskyld fejlen før :)


Svar #3
27. august 2010 af richgirl (Slettet)

Hvorfor har du delt 16 og 4 med 2? Må man godt bare gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2010 af mathon

jævnfør Linket i #1
haves:

                               a = ln(y2/y1) / ln(x2/x1)

                               a = ln(16/2) / ln(4/2) = ln(23)/ln(2) = 3·ln(2)/ln(2) = 3

                               b = y1·x1-3 = 2·2-3 = 2-2 =  (22)-1 = (1/4)

hvorfor
                              f(x) = (1/4)·x3


Svar #5
27. august 2010 af richgirl (Slettet)

ok. nu er jeg med

tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2010 af ShaneM (Slettet)

 Richgirl

Jeg tror ikke, at du kommer til at støde på nogle sværere potensfunktioner i en opgave uden hjælpemidler, uden at der er et tal, der multipliceret med sig selv, giver x. :)

Man benytter normalt logaritme til at beregne disse opgaver, hvis vi fx har med kommatal eller lignende at gøre, hvilket du nok er klar over :) . Det ville kræve matematik på langt højere niveau, hvis det skal gøres uden lommeregner, hvis det overhovedet kan lade sig gøre? :)


Svar #7
27. august 2010 af richgirl (Slettet)

Ok. det er rart at vide til eksamen :) tak


Skriv et svar til: opgave uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.